Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Românii sunt tratați ca niște asistați sociali, ce nu sunt buni de nimic în dispozitivul economic autohton”

Residents wearing respiratory mask wait to be given access to shop in a supermarket in small groups of forty people on February 23, 2020 in the small Italian town of Casalpusterlengo, under the shadow of a new coronavirus outbreak, as Italy took drastic containment steps as worldwide fears over the epidemic spiralled. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Asistăm la o dezumanizare accelerată a economiei. Am mai asistat la asta în România, la sfârșitul anilor 1980. Într-un context oarecum asemănător, la nivel global. Dezumanizarea asta este un ”produs” ideologic. Sub Ceaușescu alegerea avea drept explicație plata datoriei externe. Măcar aia avea o logică, pregătea un nou ciclu de creștere economică, în condiții de suveranitate întărită a deciziei. Ce a ieșit, știm.
Acum dezumanizarea are drept scuză lipsa de productivitate a leneșului și milogului popor român, iar această lipsă de productivitate trebuie suplinită prin împrumuturi masive. Prețul îl plătesc, ca și în ceaușism, românii. Care sunt tratați,toți, ca niște asistați sociali, ce nu sunt buni de nimic în dispozitivul economic autohton. Deci trebuie să își ajusteze nivelul de trai la ”productivitate”. Adică bine, pa, creșterea puterii de cumpărare, accesul la bunuri și servicii de bază, la educație. Adică elemente de bază pentru creșterea productivității! Pare ilogic? Este ce psare! Dar când ideologia devine elementul determinant în luarea deciziilor, iar ea, ideologia, este un ghiveci de clișee despre ”dreapta”, ”capitalism”, ”utilitate socială”, singura direcție posibilă este către o explozie socială.
Altminteri, da, trăiască lupta pentru pace și ciorba de potroace! Ideologice…