Analize și opinii

Un tânăr filosof italian împotriva globalizării

Diego Fusaro este unul dintre cei mai promiţători tineri filosofi italieni. „Europa şi capitalismul” este prima lui carte apărută în limba română, la editura Alexandria Publishing House.

Diego Fusaro, născut la Torino în 1983, predă istoria filosofiei la Institutul de Înalte Studii Strategice și Politice, fiind și director științific. A terminat studiile în istoria filosofiei la Torino și a urmat doctoratul la Universitatea Vita e Salute San Raffaele din Milano. Elev al lui Constanzo Preve si al lui Gianni Vattimo în Torino, este un cercetător atent al „filosofiei istoriei” și structurilor temporalității istoriei, cu aplecare specială asupra gândirii lui Fichte, Hegel, Marx, Gentile și Gramsci și asupra „istoriei conceptelor” germane. Printre volumele sale recente, semnalăm: Bentornato Marx! (Bine ai revenit Marx!, Bompiani, 2009), Essere senza tempo (Ființă fără timp, Bompiani, 2014). Este curatorul proiectului pe Internet Filosofia și eroii săi.

Teza cărţii „Europa şi capitalismul” este că Uniunea Europeană se află sub dominaţia „capitalismului absolut”, politicul fiind subordonat economicului, iar proiectul eurocratic merge pe direcţia distrugerii statelor naţionale, ceea ce este anormal, dăunător, anti-democratic. Fusaro consideră actuala formă a capitalismului drept un „loc al sclaviei sărbătorite ca libertate”. Argumentaţia italianului pleacă de la două date istorice:

1) 1968: eliberarea capitalului de constrângerile moralei burgheze;

2) 1989: eliberarea capitalului de constrângerile politice.

Rezultatul este capitalismul absolut (de la latinescul ab-solutus, lipsit de restricţii). E lumea dereglementării economice descrisă profetic de Fichte într-un text de la 1800 ca “anarhia comercială”.

Fusaro pledează pentru reideologizarea discursului public, chiar şi pentru idealism. Este un antiglobalist. Afirmă: „Globalizarea este forma flexibilă şi postmodernă a imperialismului: perfect opusă liniştitorului universalism paşnic al drepturilor umane cu care vine prezentată de către gândirea unică, politic corectă”.

„Europa şi capitalismul” este un volum recomandabil celor care mai doresc să gândească cu propriile creiere, neacceptând orbeşte tărâţele propagandei.

sursa: stiripesurse.ro

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Ne bucuram ca Diego Fusaro a ajuns si pe meleagurile noastre. Ce ne facem cu gandirea marxista à acestui filozof ?