Analize și opinii

Gheorghe Piperea: „Legea de protecție a consumatorilor contra dobânzilor excesive (cămătărești) a fost declarată neconstituțională.”

Vestea proastă de azi este că legea de protecție a consumatorilor contra dobânzilor excesive (cămătărești) a fost declarată neconstituțională.
Nu e nimic de interpretat la decizia în sine, care era previzibilă după atâtea amânări (6 la număr, întinse pe vreo 7 luni).
Soluția a fost amânată politic, pentru a se putea instala confortabil puterea actuală, adică forțele politice care au torpilat toate legile de protecție a consumatorilor, pentru a proteja băncile și celelalte corporații, sponsorii lor politici.
Consecințele acestei decizii sunt simple și dure – consumatorii rămân lipsiți de orice protecție legală și judiciară contra abuzului de putere economică a creditorilor financiari.
Nu există, în acest moment, nicio plasă de siguranță socială pentru cei care vor ajunge în situație de supra-îndatorare pe motiv de dobânzi excesive sau de curs de schimb crescut. Pandemia a “ajutat” și ea mult. Guvernele Orban și Cîțu, de asemenea, au “ajutat” consumatorii supra-îndatorați lăsând băncile să aplice dobândă la dobândă pentru perioada de amânare a ratelor (care s-a și limitat la maxim 9 luni).
Nu e o înfrângere a inițiatorilor, ci a așteptărilor acestor oameni, lăsați de acum în bătaia viscolului.
Urmează falimente, executări și evacuări din case. Cu sutele de mii.
Să vedem ce protecție le va oferi guvernul de dreapta, pro-bănci, votanților lor și celorlalți consumatori ruinați de criză și de pandemie.
Cât despre mine, nici n-o să pier din asta, nici n-o să renunț la idee. I-o veni cândva vremea …