Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „România trecut de punctul în care se mai poate inversa trendul spre prăbușire.”

Nu vă mai faceți iluzii: România trecut de punctul în care se mai poate inversa trendul spre prăbușire. Fundamentele statului s-au prăbușit. Instituțional, el nu mai există. Se mai ține din inerție, și doar dacă nu trebuie să facă față unor crize. Când se confruntă cu o criză, oricât de mică, oricât de simplă, statul își dă măsura incompetenței și neputinței lui. Nu mai există salvare pentru statul român, și nici pentru noi.
Reconstrucția statului va fi aproape imposibilă. Pentru că el a fost distrus în primul rând în mintea oamenilor, fără de care nu poate exista salvarea lui, și a cetățenilor. Practic, acum nu mai avem cu cine reconstrui statul, pentru că nu mai avem cetățeni! Iar cei care cred că există salvare pe cont propriu își fac iluzii. Statul este, în primul rând un sistem de solidarități, un mecanism de gestiune colectivă a riscurilor. Și acum, când aveam nevoie de această gestiune colectivă a riscurilor, în pandemie, aflăm că suntem singuri în fața nevoilor. Și, ca de obicei, cine are bani, trăiește, cine nu, la Pătrunjelul.
Iar pentru a produce cetățeni nu există rețete. E un proces dificil, în perspectiva timpului lung, în care intră multe ingrediente, inclusiv, sau mai ales, luptele pentru drepturi și libertăți. Dacă renunțăm la istorie, nu înțelegem de unde venim, și unde ne ducem, și atunci ne pierdem libertatea. Din păcate nici ocupanții României nu se găsesc într-o situație mai bună, pentru a ne ajuta să ne reconstruim statul. Pentru că, până la urmă, nu pot, dintr-un motiv simplu: și ei au restrâns statul la dimensiunea sa represivă. Trăiesc din amintiri. Dar, odată cu schimbarea de generații, se duc dracului și celelalte state. Care vor fi înlocuite, pentru puțină vreme, cu corporațiile. După care urmează anarhia, și prăbușirea Occidentului. Cei care pot păstra funcțional statul, vor stăpâni lumea. Ne place sau nu!