Analize și opinii

Constantin Gheorghe: Puțină ordine în ghiveciul ”crizei politice”

Puțină ordine în ghiveciul ”crizei politice”. Din start USR a venit în coaliția de la guvernare cu intenția fermă de a fi guvern în guvern, și de a promova, peste capul tuturor, o agendă care NU a avut nicio legătură cu programul de guvernare, și cu atât mai puțin cu agenda publică.
Primele conflicte, altminteri previzibile, au fost legate de banii Sănătății. Când Cîțu s-a prins că nu e doar el stăpânul mălaiului, i-a dat un șut în cur lui Vlad Voiculescu. Porcismul, Agenția aia care urma să scoată de sub controlul Guvernului 10 miliarde de euro, investiții în sănătate, era unul de proporții. USR nu a reacționat violent, a schimbat doar tactica. Dar nu și obiectivul strategic. A urmat PNRR, un alt eșec de proporții al USR, doar că userinții și-au învățat lecția, au recapitulat tabla împărțirii, și liberalii nu au mai mârâit prea tare.
Povestea cu „procurorii generați” și cu desființarea SIIJ n-o cred. Procesul numirii era oricum controlat de cei interesați. A fost doar un pretext pentru a forța ieșirea USR de la guvernare, la presiunea liberalilor, care au constatat că Ludovic Orban le-a făcut prea multe concesii celor din USR. Pe fondul luptei din PNL, pentru conducerea partidului, Cîțu a vrut să demonstreze că poate să-i controleze pe useriștii din guvern, care se pișă cu boltă pe liberali, și le iau ”mălaiul” de la ”gură”. Nu i-a ieșit. Și a reușit să piardă totul în doar o săptămână după alegerea sa în fruntea PNL.
Pentru USR este vital să se întoarcă la guvernare, și în condițiile impuse de partid liberalilor. Cei care le-au scris agenda și i-au ajutat să intre la guvernare vor să primească dividentele investiției lor. Așa că Alianța se va reface. Condiția ca să nu mai fie Cîțu premier este pusă pentru a avea de unde ceda. O știe și Iohannis, o știu, de fapt, toți. De unde nepăsarea lui Iohannis. Cei care decid cum va arăta noua guvernare sunt sponsorii USR din străinătate. Și-i vor convinge să se întoarcă la borcanul cu miere, cum spuneam, chiar dacă rămâne Cîțu premier.
În fond, la haosul din țară, și ca brambureala din administrație, ce mai contează încă o lună de haos? Nimic! Noi plătim. Ei nu plătesc niciodată!

Autor:  Constantin Gheorghe