Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Problema lotului de vaccin contaminat este mai gravă decât pare”

Prieteni! Problema lotului de vaccin contaminat este mai gravă decât pare. TOATE vaccinurile sunt aprobate PROVIZORIU! Nu știu ce presupune această aprobare, dincolo de ce bat ei câmpii cu relevanța lotului de ”probă” și eficacitatea bazaconiei. M-ar interesa dacă autoritatea de reglementare a primit date detaliate despre procedeele de fabricație, tehnologii, sisteme de asigurare a calității. Pentru că, dacă principial procedeul de fabricație este OK, mă refer la principiile care stau la baza proiectării lui, atunci cu AstraZeneca s-a întâmplat ceva pe fluxul de fabricație. Să zicem că un lot ratat ar fi un incident scuzabil. Dar sunt mai multe. Deci undeva este o eroare sistematică. Și, revin: autoritatea de reglementare e sigură că, principial, fabricantul nu greșește?
Dacă avem de a face cu o dublă eroare: de proiectare, dar și de tehnologii de fabricație? Iar dacă e o eroare de proiectare, cei care folosesc aceleași principii nu cumva au făcut și ei aceeași eroare? În fond, înainte de a fi biologie, este inginerie genetică: tai, lipești, sudezi, amesteci gene, în principal. Ce te-ar face să dormi liniștit în cazul ăsta?
Cine trebuie să facă acest tip de analiză, extrem de tehnică? Știu, se raportează toate incidentele legate de efectele adverse ale vaccinului, dar e suficient? O să ni se spună că reacțiile depind de individ. Da, o fi așa. Dar ce anume din compoziția vaccinului produce reacția? Avem răspuns la asta? Și atunci, cum facem?
Sper că nu se va pune batista pe țambal, statele având de ales între responsabilitățile lor față de cetățeni și protejarea profiturilor Big Pharma.
PS: mașina de pus batiste pe țambal duduie. Procuroarea italiană, care a fost însărcinată să ancheteze moartea ofițerului de carabinieri, după vaccinarea cu produsul firmei AstraZeneca, s-a vaccinat, tot azi, cu același vaccin!