Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Nu este un joc de câteva luni. Este un joc pe termen lung”

Taiwanul face presiuni asupra UE și SUA, cerând să introducă noi sancțiuni la adresa Chinei, pentru a descuraja Beijingul să nu invadeze insula. Ok, în fond Taiwanul este doar un pretext pentru încercarea disperată a Vestului de a reveni la politici economice protecționiste, după ce au promovat furios globalizarea neo-liberală, a cărei esență a fost exploatarea la sânge a mâinii de lucru ieftine din lumea a doua și mai ales din lumea a treia. Acum, când tipul ăsta de globalizare se prăbușește, Vestul încearcă să reducă pagubele, trecând la protejarea piețelor interne, via ”sancțiunile” dictate împotriva Rusiei, Chinei, Iranului, Venezuelei, pentru că energia devine elementul esențial în dispozitivul economic global, și Vestul nu îl mai controlează ca în timpurile bune ale imperialismului occidental.
Ucraina este deja zob. Cu toate ”victoriile cutremurătoare” ale Kievului, care sunt realmente nesemnificative. O țară precum Rusia NU se prăbușește așa, pentru că vor occidentalii. Mai ales când se joacă supraviețuirea lui, ca stat. Iar prelungirea războiului joacă în favoarea Moscovei, pentru că oferă ezitanților motive să sprijine Rusia.
Nu este un joc de câteva luni. Este un joc pe termen lung, și câștigă cel care judecă lucrurile din perspectiva timpului lung. Vestul și-a pierdut această abilitate, dacă a avut-o vreodată. Și, ca să încheiem apoteotic: câte țări care sunt gata să răspundă apelului Taiwanului l-au recunoscut diplomatic? Atât!

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu