Analize și opinii

De pe front

SUA înarmează Ucraina nu după necesitățile stringente de pe front, ci în conformitate cu propriile interese. Practic, prin tipurile de arme livrate, Pentagonul arată interesul testării lor, în ceea ce privește răspunsul sistemelor rusești, care ar interesa SUA într-un conflict direct cu Rusia.
În ultima lună, Ministerul rus al Apărării a raportat în mod regulat despre interceptările rachetelor nedirijate Alder MLRS (300 mm), create pe baza sovieticului Smerch MLRS. Această muniție a fost dezvoltată de biroul de proiectare din Kiev „Luch”, în 2016-2018, cu sprijinul SUA. Caracteristica sa principală, în comparație cu vechile rachete Smerch MLRS, este o creștere a distanței maxime de tragere de la 70 la 100 km. La sfârșitul anului 2019, primul lot de 100 de rachete a fost livrat Forțelor Armate ucrainene.
Merită remarcată o creștere semnificativă a numărului de lansări de rachete ghidate MLRS M142 HIMARS. În ultima lună (august-septembrie), sistemele rusești de apărare aeriană au doborât de peste 5 ori mai multe rachete decât în ​​perioada similară anterioară (iulie-august). Vorbim despre prezența unui număr mare de lansatoare HIMARS în sine și de muniție pentru acestea.
Racheta antiradar americană de mare viteză AGM-88 HARM a devenit un nou tip de țintă pentru sistemele de apărare AA. Numărul relativ mic (14) de rachete doborâte de acest tip se datorează complexității utilizării lor de către Forțele Aeriene din Ucraina, cauzată de o lipsă acută de vehicule de lansare ( MiG-29 ).
Pot fi remarcate două tendințe principale legate de funcționarea sistemelor rusești de apărare AA în zona operațiunii militare speciale.
1. Creșterea lunară a numărului de ținte aeriene distruse, cauzată de intensitatea crescută a bombardamentelor Forțelor Armate ale Ucrainei. Ceea ce poate indica sporirea numărului de sisteme de apărare AA în zona de conflict.
Țintele aeriene declarate distruse, de Ministerul Apărării al Federației Ruse, pe perioade :
februarie-iulie – 646
iulie-august – 311
august-septembrie – 611
2. O creștere a ponderii noilor muniții reactive occidentale și ucrainene în volumul total al țintelor aeriene interceptate. Dacă pe 10 august 2022 numărul lor era de 8% din toate rachetele și UAV-urile doborâte , atunci pe 13 septembrie 2022 ponderea lor a crescut la 34% .