Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Ce-i lipsește acut Vestului este flexibilitatea în gândire”

Fără glumă, acum: recesiunea, odată instalată, trebuie lăsată să se ”consume”. Ca și inflația, de altfel. Problema este ce vom face pentru a ieși din ambele procese? Cine va fi motorul relansării economiei la nivel global? Revenirea la prețuri decente a energiei? Exclus! Pentru că prețurile prohibitive vor fi distrus o mare parte a aparatului productiv, chiar și în țările care vor fi fost afectate mai puțin de recesiune.
Să spunem că, practic, economia se scindează în două mari blocuri, după modelul ”Vestul și restul”. Atunci Vestul, incluzând aici și SUA, va trebui să găsească un mod de a profita de, să zicem, reziliența restului lumii la recesiune. Dar cum, când el, Vestul, aplică deja sancțiuni restului lumii, pentru că nu-l urmează în cruciada împotriva Rusiei și a rușilor?
Restul lumii se poate baza pe trei mari motoare de potențială creștere: Rusia, China, India. Ar fi greșit să credem că doar elementul ”acces la resurse energetice” le propulsează. ”Restul” a investit masiv în educație, în cercetare-dezvoltare, în industrii de vârf, în infrastructuri, și are o piață de șase ori mai mare decât vestul. O situație în care dolarul, arma vestului, slăbește și dă rateuri. Azi Rusia și China au convenit ca plățile reciproce să se facă doar în yuani și ruble.
Pe ce se va baza Vestul, în războiul economic, real și inept, până la urmă, cu ”Restul”? Forța de muncă începe să fie o mare problemă, educația, la fel, cercetarea-inovarea bat pasul pe loc, îmbătrânirea populației chiar este o problemă, la fel și integrarea imigranților. Dar ce-i lipsește acut Vestului este flexibilitatea în gândire. Credința că piața este răspuns la toate problemele sale economice îl duce la eșec, acum a eșuat și ”comunismul”, din cauza dogmatismului ideologic.
Este conștient Vestul de (auto)marginalizarea sa, în acest moment extrem de periculos, de care depinde viitorul său? Nu mi se pare. Renunțarea la democrație și cedarea puterii de decizie în toate domeniile ”piețelor” reprezintă o eroare strategică, și o ”sinucidere”. Dar cine să înțeleagă asta? Pare că liderii Vestului au renunțat să mai gândească, pur și simplu. Dar dacă așa ne place, de ce nu?

Autor: Constantin Gheorghe