Analize și opinii

Gheorghe Piperea: „Pentru că don general știe despre ce vorbesc: Hai Liberare, oricum.”

Luat de valul emoțiilor false afișate în “discursul” de ieri de la deschiderea anului școlar, premierul Ciucă ne-a mitraliat cu un mega-dubiu de interpretare și cu o precizare a scopului real al oug 119/2022 referitoare la noile prețuri și tarife compensate la gaz și energie electrică. Voila:
(i) consumul mai mic de 255 kwh va fi compensat, doar consumul care depășește 255 kwh urmând a fi facturat cu prețul pieței, PROBABIL;
[de aici concluzia că furnizorul poate interpreta că, după 256 kwh, toată factura e calculată la prețul pieței, inclusiv “regularizările”; factura la utilități e titlu executoriu, deci nu poate fi contestată decât în instanță sau reclamată ANPC – deci, alți bani, altă distracție; oricum e cool când premierul nu știe exact, ci doar probabil, ce conține un act normativ pe care îl semnează] (ii) ordonanța e menită a preveni și combate risipa.
Deci, scopul ordonanței nu e nicidecum protecția populației sărăcite de plandemie, inflație și scăderea puterii de cumpărare ori de creșterea cheltuielilor bugetare cu înarmarea cu gioarse, cu dobânzile astronomice la împrumuturile dezastruoase și cu achiziția de chestii sanitare inutile, ci risipa.
Tre’ să combatem lăcomia, domne. Trebuie să milităm pentru înfrigurarea climatică. Cine nu se supune tre’ să facă cunoștință chiar de mâine cu sărăcirea și chiar cu înfometarea, dacă trebuie. Tre’ să umble pe stradă înfofolit și să stea în casă cu izmene groase, vătuite, și cu pulovere de lână, ca să îi salveze pe ceilalți și să îi dea o sfântă mamă de bătaie lui Poutine. Bunicii nu au nevoie de salvare, ei știu deja să rabde de frig și de foame.
Cei care consumă “prea multă” energie, vor fi sancționați de-o să le stea în gât consumul. Desigur că 256 de kwh consumați de o gospodărie normală dintr-un oraș din sec. XXI este risipă, chit că familia trebuie să reintre curând la zdupul sanitar sau eco-prietenesc și să lucreze sau să învețe “digital”, la 3-4 calculatoare, să spele, să calce, să mănânce și să se relaxeze acasă la tv, zgâindu-se la știri oficiale și la documentare și filme corecte politic care ne învață să devenim insectivori și neutri dpdv al genului sau al amprentei de carbon. Iar cei care consumă mai mult de 300 kwh pentru că, de exemplu, se spală mai mult de o dată pe săptămână (nu cu cârpa udă) și își încălzesc toate cele 4 camere, precum și bucătăria și vestibulul, sunt de-a dreptul putiniști, meritând să fie primiți la ATI, cu lumânări, și să fie puși să suporte cheltuielile de spitalizare, exact la fel cum meritau medievalii care nu credeau în știință și refuzau să devină fachiri ai seringilor în plandemie.
Putem să ne întrebăm cum vor arăta economia și bugetul când acești dușmani ai climatului nu vor mai cumpăra electrocasnice, device-uri IT, vacanțe, mașini, credite etc. Dar nu ne mai întrebăm, că se supără premierul și ne bagă în arest la garnizoană.
Oricum, consumatorii ăștia de chilovați și metri cubi sunt niște medievali, domne, care nu înțeleg cât de minunați sunt statul, birocrații, experții și stăpânii lor, care le vor numa’ binele.
Băăh, este pentru siguranța și protecția voastră, ce dracu’, nu înțelegeți?
Es ist für ihre Sicherheit!
Fapt divers: reducerea de la 300 la 255 kwh a plafonului până la care se aplică minunata compensare reprezintă fix 15%, adică procentul recomandat de Ursula von der Leyen ca măsură de “sobrietate” energetică. Procentul de 15% este și mai ușor vizibil în cazul “ajutorului” dat IMM-urilor: se plafonează la 1 leu/kwh numai 85% din consum. Recomandarea CE s-a transformat în pedeapsă pentru români și economia României. Vedeți! De aia e bine să ai ca premier un general. Și-o fi plagiat omul teza de doctorat (doar “umpic”), dar măcar știe că ordinele se execută, nu se discută.
Fapt divers și mai interesant: presupunând că economisim energia și gazul, care nu pot fi stocate prea mult timp, cine va consuma surplusul? Germania, Franța, Italia, cumva? Adică cei care i-au creat pe oligarhii energetici ai lui Poutine și care ne-au ținut pe noi la colțul mesei, pe un taburet mizer, timp de 15 ani de la aderarea la UE?
Hmmm.
Pentru că don general știe despre ce vorbesc: Hai Liberare, oricum.

Autor: Gheorghe Piperea

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu