Analize și opinii

Coincidențe

Dacă ai fi ieșit în anii 90 și-ai fi spus că „Mani Pulite” – așa-zisa campanie anticorupție din Italia – e de fapt o operațiune pusă în practică de o centrală de spionaj ai fi fost acuzat de conspiraționism, tembelism și o neînțelegere a realității.
După douăzeci de ani de la furtunoasele evenimente s-a întâmplat o chestie incredibilă. Cuprins de remușmare și aflat în stadiul terminal al unui cancer violent, fostul ambasador al SUA în Italia l-a chemat pe corespondentul „Corriere della Sera” în SUA și i-a povestit toată tevatura.

Lumea a rămas șocată când a aflat că strofocarea anticorupție fusese de fapt o operațiune clasică de detonare a clasei politice italiene care, după căderea Moscovei, susținea luarea destinului țării în propriile mâni și demilitarizarea continentului. Fapt care ar fi „făcut vânt” bazelor NATO din zona mediteraneană. Frumos, nu?
La fel spuneau prostovanii și în epoca băsescu, atunci când a început „cruciada anticorupție” de la noi.

Dacă le arătai că rețeta e identică celei din Italia anilor 90 nu te auzeau și-i dădeau înainte cu „corupții”. Și n-au înțeles-o nici după ce au apărut dovezile referitoare la „atașatul CIA” de la DNA, la reprezentantul Secret Service care avea „linie directă” cu Kovesi sau la întâlnirile transparente cu Ambasadorul SUA în urma cărora cădeau capete grele. A nu înțelege istoria înseamnă a nu înțelege prezentul. Din nefericire, marea majoritate are greutăți în a-și înțelege realitatea imediată. De-aceea avem acest comportament bovin: ți se pune să ieși, ieși precum boul, ți se spune să stai, „#staiacasă”.

Să privim acum lumea printr-o altă realitate. În martie anul trecut Italia devenea prima țară membră a G7 care semna parteneriatul cu China pentru noul Drum al Mătăsii redenumit Belt and Road Initiative (BRI). Prin această mișcare, dincolo de avantajele certe aduse țării, Italia spărgea „blocada europeană” impusă Chinei. Transformarea portului Trieste în cap de pod în Europa e un pas enorm pe care-l face China pe Continent. De fapt, dacă ne uităm atent, aterizează fix în mijlocul acestuia, mărfurile chinezești ajungând la câteva ore distanță de „punctele strategice” ale Europei. E un cutremul geopolitic de proporții întrucât în acest mod Bătrânul Continent alunecă din mâna americanilor. Desigur, prima dată economic, dar economia e urmată de armată, iar aici treaba devine sulfuroasă. Doar știți bine că există lideri precum Macron care, uneori, din bărbăția lor insignifiantă, se trezesc vorbind despre o armată europeană și alte chestii tabu în vremurile recent trecute.

Văzând cum stau treburile, nu-i oare ciudat cum, după China, Italia e cea mai atacată țară de noua pandemie? Nu-i ciudat că specialiștii vorbesc de o tulpină mai agresivă a virusului în condițiile în care se presupune că gripa a venit din China? E într-adevăr ciudat.

La fel de ciudat e și timing-ul apariției noii gripe. SUA urmează să aibă alegeri prezidențiale și întreg establishmentul e împotriva lui Trump. În ciuda scandalurilor ținute lanț, din punct de vedere economic, SUA a mișcat mai bine în mandatul său. A forțat mult, a încercat să stoarcă până la ultimele picături din mormanul ăla de fiare vechi și, în final, a reușit imposibilul. Cu compromisurile de rigoare, desigur. Iată că acum virusul lovește radical toată construcția lui Trump. Indicele Dow a scăzut drastic, spărgând pragul de 20 000 de puncte. De-aici drumul spre următorul prag – situat în jurul valorii de 15 000 – pare liber precum o autostradă a dezastrului. În plus, sistemul sanitar american e incapabil să facă față unei provocări de masă, ca să nu mai vorbim că numărul de morți va afecta radical populația semi-boschetară și plină de boli care se târăște de azi pe mâine. De asemenea, paralizia economică va fi radicală și va șterge puncte bune din PIB.

Nu-i oare ciudat cum se leagă toate aceste elemente disparate într-un șir care avantajează o anume aripă ticăloasă a omenirii? Știu, proștii vor spune că e normal deoarece „așa e corect”. Însă, dacă-i asculți pe proști devii mai prost decât ei. Și, în loc să urmărești de la o distanță sigură cum cireada e mânată spre abator, ajungi să-ți dorești să ajungi tu în fruntea cirezii și chiar să susții că experiența abatorului e una mișto. Asta-i esența prostiei.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: trenduri.blogspot.com

 

Despre autor

contributor

comentarii

Adauga un comentariu

  • …nu mai au rabdare baietii… s-a deschis cutiuta cu surprize, de fapt cutia Pandorei… naivii vor crede pina mor ca s-a luat mizeria asta de la niste lilieci jegosi dintr-o piata obscura din Wuhan… dar e bine asa pentru ca, n’asa? ”fericiti cei saraci cu duhu”’… iar marmota impacheta ciocolata din laptele de la vaca mov…

  • Un articol foarte corect, cu diferența că nu s-a menționat Iran, o altă țară la cuțite cu ”Ameripigs” și nu s-a menționat că această criză îl ajută pe ”TRAMP” în lupta lui împotriva emigrației(lucru cu care eu sînt de acord). De asemenea, stock market-ul era mult prea sus fără să aibă susținere și trebuia reglementat. Fără să mai vorbim de datoria USA. China are $1,3 trilioane investit în America și ”TRAMP” vrea ca China să le ierte datoria că a ”inventat” coronavirus și a ajuns la ”Ameripigs”….LOL…..

  • Sunt absolut convinsă că acest virus a plecat din laboratoarele americanilor!Să nu uitam că,cu două luni înainte sa apara primul caz in China,Bill Gates a sponsorizat niște oameni de știință care făceau niste experimente cu exact acest virus! Si care sunt țările cele mai lovite!? China in primul rând si apoi bineînțeles Italia!Exact țările care le stau în gât americanilor!!!China că este comunistă si că le-a suflat primul loc in economia mondială iar Italia ca nu vrea da se supună ocultei si are afinități cu China.Urmează Germania care are relatii economice si amicale cu dusmanul lor de moarte moarte,Rusia!!!Orb sa fii ca sa nu vezi evidența!!! Adevărații teroriști ai acestei planete sunt cu certitudine americanii!!!

  • Fugim de generalizari si de capcane cat putem. Suntem malaxati intr-un amestec hibrid: adevar cu minciuna, intunecatii cu luminatii, illuminatii, facatorii de rau cu cei de bine, stirile false cu cele adevarate, spaima, teroarea cu increderea, speranta, credinta, graul cu neghina. Traversam un moment istoric in care se face cernerea, alegerea graului de neghina. Cuvant de ordine: intelepciune.
    Omenie
    Prietenie
    Blandete
    si… ton bland in prezentarea stirilor. Mai respirati caci in caz contrar va sufocati si ne asfixiati si pe noi tapla tarii!