Analize și opinii

Cîţu are stofă de dictator

Cîţu a pus ochii pe Nazare încă din aprilie anul curent, când ministrul a comandat un audit care urma să cerceteze eventualele trăsnăi făcute de echipa prin care Câţu a tot împrumutat bani pentru… datoria noastră externă. Atunci a pus ochii pe el. Dar i-a fixat, încruntat, abia în 28 mai, când a început campania electorală din PNL, iar Nazare a refuzat să participe la poza prin care premierul îşi arăta muşchii. Nazare alesese neutralitatea. Aşa a spus.

Neutru, neutru, dar dacă eu îţi cer să goleşti fondul de rezervă al premierului şi să daţi toţi banii primarilor penelişti, iar tu, Nazare, nu vrei să execuţi ordinul, ăsta e orbanism şi sabotaj, fiindcă tu ştii că le-am promis primarilor acei bani. Ce vrei tu, Nazare, ca primarii aceia să voteze contra mea?!

Vai, ce angelic te-ai dus tu la Antena 3 să declari că nici eu, acum interimar la Finanţe, nu am să pot goli fondul meu de rezervă. Că o să se vadă că l-am golit. Ei, şi? Ce dacă o să se vadă? E vreo infracţiune la mijloc? Nu e, dar, zici tu, dacă o să avem un cutremur, ce o să mai luăm din acest fond gol-goluţ?

Cutremur, Nazare, ar fi să nu ies eu preşedinte la PNL. Tu ţi-ai făcut datoria faţă de Orban. Eu mi-am făcut datoria faţă de mine şi te-am revocat. N-ai fost capabil să prevezi că aş putea avea stofă de dictator. Te-am rugat să bagi obiecţii în Adunarea CSCE în contra impozitării multinaţionalelor… N-ai făcut-o. Auditul ăla îl tot lungeşti din aprilie… În scandalul „Roşia Montană”, nu vrei să retragem dosarul de la UNESCO… Ia du-te tu de unde ai venit!

În toată tărăşenia asta, singura chestiune care cu adevărat îl încurcă pe Câţu stă în faptul că acum, ca interimar, trebuie să promoveze în Guvern memorandumul pentru retragerea dosarului „Roşia Montană” de la UNESCO, altminteri pierdem procesul cu Gabriel Resources şi vom plăti câteva miliarde de dolari daune. Retragerea asta ar putea duce la ieşirea USR-PLUS de la guvernare. Dar, în fond, ce mai contează un morman de miliarde lângă muntele datoriei noastre externe? Hai să nu rămânem totuşi cu un guvern minoritar!

Autor: Ioan Buduca

Sursa: cotidianul.ro