Analize și opinii

Bogdan Alexandru Duca: „Nu înțeleg demonizarea lui Gorbaciov, așa cum nu înțeleg regretul pentru URSS”

URSS era un colos falimentar și nu Gorbaciov îl adusese în situația aceea. Era așa de pe vremea lui Brejnev.
De asemenea, comunismul de tip leninist nu mai convingea pe nimeni și rămăsese o formă fără fond încă de pe vremea lui…Stalin.
Eșecul său, ca și eșecul oricărei ideologii consta în imposibilitatea de a acorda suficient de multă libertate individuală și prosperitate individuală.
De asta s-a prăbușit și în România, și în Bulgaria, și în fosta Iugoslavie, nu doar în URSS.
Și de asta nu s-a prăbușit în China, unde bine controlat de stat, comunismul chinez a permis libertate individuală și posibilitatea îmbogățirii cetățenilor săi.
Niciun om nu depinde și nu are reală nevoie de marile libertăți politice. De exemplu de libertatea de a vota sau de a fi ales în vreo funcție.
Însă toți oamenii respiră bine prin micile libertăți: libertatea de a te distra, de a merge în vacanțe, de a cheltui, de a te da pe Tik Tok și de a înjura puterea pe Facebook.
Dar și libertatea de te ruga lui Dumnezeu sau de a îți decide singur propria morală personală.
Orice regim inteligent cultivă aceste mici libertăți personale și împarte prosperitate cu cetățenii săi.
Însă regimurile totalitare, ideologice, au obsesia controlului și calculului științific a orice.
Așa a făcut și URSS.
Așa face UE care simte nevoia să reglementeze consumul de făină de lăcuste, numărul de vaccinuri, în loc să respecte dreptul individual al cetățenilor săi de a mânca ce are chef și de a se ocupa cum crede mai bine de propria sănătate.
URSS a crăpat, ca și toate regimurile comuniste conexe că nu putea înțelege că omul este o realitate personală, nu una colectivă.
A rezistat câteva zeci bune de ani cât a putut să ofere cetățenilor săi prosperitate și modernizare, cât timp a fost locomotivă a prosperității și chiar a libertății cetățenilor săi.
S-a prăbușit când a devenit din locomotivă, barieră.
Gorbaciov a înțeles asta. Și a încercat să salveze URSS oferind micile libertăți. Nu mai avea, din pricina falimentului economic al URSS, cum să ofere și prosperitate.
De asta a eșuat.
Evident, niciunul dintre noi nu avem motive să regretăm eșecul său.
Avem toate motivele să vedem că istoria se repetă și că Occidentul, după ce ne-a … micile libertăți, sub pretextul că altfel facem gripă, acum ne-a…. și prosperitatea.
Deci și-a semnat singur condamnarea la moarte. Cum o făcuse, la vremea lui, și URSS….

Autor: Bogdan Alexandru Duca