Analize și opinii

Bogdan Alexandru Duca: Mă tot ”freacă” unii pe privat cu sinodul din Creta și ”ecumenismul”

Sinodul din Creta a fost un mare eșec, deși era o mare oportunitate, pentru lumea ortodoxă.
Însă faptul că cele mai reprezentative Biserici Ortodoxe nu au reușit să depășească orgolii și diferențe mărunte între ele, ca să se întâlnească la un eveniment cu adevărat epocal, a arătat că nu există o Biserică Ortodoxă ci există 15-16 Biserici autocefale și vreo 9 Biserici autonome care nu se înțeleg între ele.

Sinodul în sine a fost o aflare în treabă.
Toate documentele pregătite din timp sunt fade, lipsite de conținut teologic, repetând formulări lozincarde sau de manual de seminar teologic.
Nimic nou, nimic care să își aducă contribuția la refacerea unității sau măcar o viziune comună a lumii ortodoxe pe un subiect sau altul.
E ca și cum s-ar fi adunat ca să agreeze că e mai cald vara și mai frig iarna, că gustul cărnii de porc e diferit totuși de cel al cărnii de pui….
Cu toate acestea, încă o dovadă că nu există nicio unitate ortodoxă, aceste banalități au fost despicate în 4-10-14 chirurgical, ca să se descopere cine știe ce ”erezii”.
Și de aici apare partea haioasă a acestui Sinod inutil și eșuat: deși trebuia să fie dat uitării la o săptămână după încheierea lui, un val de zeloți sfertodocți sau fanatici, sau și-și, a declanșat isteria vorbind despre „ereziile” de la Creta.
”Erezie” fiind faptul că s-a vorbit despre alte Biserici creștine decât Biserica Ortodoxă.
Gloata sfertodoxă și fanatică a făcut circus, schisme, disperată că episcopii au ”trădat Biserica” numind și pe catolici sau anglicani ca fiind ….Biserici.
Evident, prostimea fanatizată de cine știe ce ”părinte îmbunătățit” la barbă dar cam tâmpit la creier, ignora un aspect banal, etimologic: Biserică- traduce termenul ecclesia- care înseamnă adunare.
Mai în glumă, mai în serios, dar perfect legitim, punem numi ”Biserică” și adunarea generală a asociației de locatari.
Apoi, teologic, Biserica nu este un scop în sine, ci un mijloc de mântuire. Scopul este Împărăția, nu Biserica. Biserica e doar un instrument ce poate da rateuri. Dădea rateuri Biserica din Corint în timpul lui Pavel și voi vreți ca să nu dea rateuri Biserica lui Ciobotea….
Desigur, Crezul menționează un ideal: Una, Sfântă, Catolică și Apostolică Biserică.
Dar Sinodul de la Creta a pus un Amin pe afirmația că lumea ortodoxă nu mai are cum să fie Biserica din Crez.
25-26 de Biserici autocefale și autonome care se disprețuiesc suficient de mult între ele ca să nu mimeze nici măcar unitatea la o sindrofie unde să semneze o banalitate de genul: sarea e sărată, nu pot fi Biserica Una.
25-26 de Biserici autocefale și autonome care își pun drapelul național peste tot și se consideră ”Biserici ale neamului” și vor să își ”mântuiască neamul” nu pot fi Biserica Catolică- Universală.
25-26 de Biserici autocefale și autonome care sunt la coada activității misionare creștine în lume, nu pot să spună despre ele că ar fi Biserica Apostolică.

Autor: Bogdan Alexandru Duca