Analize și opinii

Angelo Davidescu: Zelenski a afirmat că Ucraina și-a reevaluat relațiile cu multe țări în urma invaziei ruse.

Președintele Ucrainei a oferit, azi, un interviu televiziunii publice poloneze, în care a criticat ceea ce a numit „meschinăria” unor țări care nu au sprijinit Ucraina în fața invaziei ruse ori au ajutat-o doar „la telefon” și a lăudat Polonia și „atitudinea marilor națiuni”.
Polonia şi vecinii săi baltici (Lituania, Letonia şi Estonia) s-au comportat ca adevăraţi prieteni ai ţării sale. „Nu ne-au sprijinit la telefon, ci au fost cu noi în Ucraina. Aceasta este o prietenie adevărată şi în asta constă o alianţă”, a afirmat el.
Insistând asupra Poloniei, el a spus că această ţară „a primit în braţele ei milioane de ucraineni”, într-un gest „foarte impresionant, dezinteresat”, ceea ce îl face să fie „foarte recunoscător preşedintelui (polonez, Andrzej Duda), premierului (Mateusz Morawiecki) şi tuturor polonezilor”.
„Sunt multe lucruri pe care numai Andrzej (Duda) şi cu mine le cunoaştem, chestiuni despre care am discutat fără a folosi mijloace speciale de comunicare interguvernamentală, doar prin WhatsApp. Aşa a fost cazul în primele zile de război şi mai târziu. Avem o relaţie personală foarte strânsă”, a mărturisit Zelenski. (adevarul.ro)
Despre România? Nimic, deși săptămâna trecută guvernul a mai disponibilizat vreo 60 de mil. EUR pentru ucrainenii de aici. Ba a făcut ceva pentru românii din Ucraina. S-a kkt pe ei.
Nu el e de vină. Că e nesimțit, e. Politicienii noștri sunt. Bașca faptul că au distrus drumurile României cu truck-urile lor spre portul Constanța. N-au plătit nimic. Nici rovinietele. Pe fermierii noștri i-au terminat. O să postez.