Analize și opinii

Angelo Davidescu: “Qatarul este gata să întoarcă spatele Europei și să-și redirecționeze livrarea gazului în altă parte.”

Qatarul este gata să întoarcă spatele Europei și să-și redirecționeze livrarea gazului în altă parte.
„Qatarul își poate redirecționa gazul furnizat Europei către alte state, dacă el consideră necesar”, a declarat ministrul de stat pentru energie al emiratului, CEO-ul QatarEnergy, Saad bin Sherida al-Kaabi.
„Nimic nu este permanent și avem dreptul să facem ce vrem cu volumele noastre (de gaze)”, a declarat ministrul pentru Bloomberg. „Este o promisiune pe care am făcut-o pentru o anumită perioadă de timp. Când are sens pentru noi să redirecționăm gazele, o vom face”, a adăugat el.
Qatar s-a angajat anterior să nu devieze aprovizionarea cu gaze din Europa. Cu toate acestea, Qatar are dreptul de a face acest lucru conform contractelor. În plus, decizia țărilor UE de a plafona prețurile petrolului și gazelor „va distruge piața”, a adăugat ministrul.
„…Dacă sunt un investitor în sectorul petrolului și gazelor și intenționez să iau decizia finală de investiție într-un proiect de petrol sau gaze, atunci când vând orice produs, privesc piața UE ca pe un mare cumpărător, dar ei stabilesc un preț, un anumit preț și apoi spun că nu vor cumpăra petrol peste 50 de dolari”, a spus Saad bin Sherida al-Kaabi.
„Voi investi zece miliarde de dolari, așteptându-mă la o rentabilitate de nouă sau zece procente, pe baza unui preț de 50 de dolari barilul. Dacă următorului guvern nu-i place acest preț și stabilește o limită de preț de 30 USD, ce ar trebui să fac”? întreabă ministrul.
Vorbind despre ideea plafonării prețurilor petrolului și gazelor, el a recomandat „să ne străduim să aducem pacea în Europa”, deoarece aceasta ar „scădea dramatic prețurile”. „Nu este vorba despre matematică superioară, totul este evident”, a spus al-Kaabi.
De menționat că Uniunea Europeană consideră Qatarul drept una dintre principalele surse de resurse energetice. Qatar este unul dintre cei mai importanți exportatori mondiali de gaze naturale lichefiate. Piețele asiatice au fost cândva principala desfacere pentru Qatar, dar astăzi țara livrează o parte semnificativă din GNL în Europa.
Cu toate acestea, lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par. Germania, de exemplu, nu reușește să încheie un acord de furnizare de gaze cu Qatar. Părțile se limitează la declarații de intenție. Qatar vrea doar contracte pe termen lung și interzice Germaniei să revândă gazul, iar Berlinul nu acceptă asta.
În aceste condiții, autoritățile emiratului doresc cu siguranță să evalueze atent aspectele relațiilor cu Uniunea Europeană. Qatar are toate cărțile în mână.
Deci iată că după Arabia Saudită, care a sfidat cererea Occidentalilor de a mări producția de petrol, în plus, făcându-și public intenția de a adera la BRICS, un alt aliat al Occidentului din Middle East, Qatarul, le „arată pisica” promotorilor prelungirii războiului din Ucraina, declarând că a trecut vremea obedienței față de puterile occidentale. Fiecare țară își urmărește interesul ei.

Autor: Angelo Davidescu

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu