Analize și opinii

Angelo Davidescu: „Imperiile nu dispar. Doar se transformă, își schimbă înfățișarea.”

Cea mai lungă domnie regală britanică… Tocmai pentru că Regatul Unit nu mai reprezenta un imperiu clasic, această longevitate a înlocuit cu brio vechea glorie a imperiului. Unde s-a dus acela când s-a dus?
Puterea economică s-a dus în SUA, dar un nou tip de putere a apărut: financiarizarea. Nu mai vorbea nimeni de bătrânul Imperiu Britanic, dar lumea a început să înțeleagă noutatea financiarizării. Regizorii ei au fost tot britanicii.
Un alt imperiu s-a destrămat peste noapte: URSS. A rămas întreagă forma mentis a Armatei Roșii, fără de care stabilitatea acelei geografii vaste ar fi erupt în conflicte. La dispariția Imperiului Britanic a apărut un nou tip de imperiu: piramida globală a banilor. La dispariția URSS a rămas un plan de refacere.
URSS nu a ieșit din istorie nici înfrântă, nici învingătoare. Undeva, acolo sus, s-a decis să nu fie creată o imagine umilitoare a fostului URSS, să nu fie jignită Armata Roșie, dar mai ales să nu fie destabilizată geografia vastă a fostului Imperiu Bolșevic.
Așa s-a întâmplat că au rămas între granițele lor țări construite de bolșevici. Războiul Rece s-a încheiat fără proceduri de parafare internațională a încheierii sale. Multe litigii au fost ținute la congelator astfel. Ucraina e un exemplu.
Stabilitatea geopolitică a supușilor reginei Elisabeta a II-a a fost uimitoare. Pare că a lucrat pentru asta Providența însăși. Stabilitatea politică a vastei geografii a răspândirii rușilor ține și ea de echilibre cu o importanță mare pentru ordinea globală.
Stabilitatea politică și militară a Indiei, la fel.
Stabilitatea Chinei, așijderea.
Ordinea mondială stă pe acești stâlpi, nu doar pe jocurile capitalului. Uităm prea ușor ceea ce este cel mai ușor de văzut.
Cea mai instabilă zonă geografică la ora actuală este UE. De aici poate pleca ceea ce a mai plecat: o revoltă contra hegemonilor globali. Și pac la… războiu’! Imperiul Britanic s-a ocultat (în financiarizarea lumii) și a lăsat locul său economic Statelor Unite atunci când a trebuit să lupte cu ascensiunea Germaniei.
UE a greșit grav politicile sale de amendare a emisiilor de carbon. De aici actuala criză a prețurilor energetice. Care nu sunt libere, ci reglementate birocratic. Asta nu e o politică de jucători raționali.
Ce asta? E, pare-se, perfidia unui hegemon, dar acela nu mai e „Perfidul Albion”. E unul care vrea slăbirea UE odată cu slăbirea Rusiei, pentru a încetini ascensiunea Chinei.
Stabilitatea politică din China este opera generalilor chinezi. Destabilizarea, acolo, ar însemna război mondial. Acolo, doar încetinirea dezvoltării e profitabilă hegemonilor globali, chiar dacă ea înseamnă și slăbirea UE, și slăbirea Rusiei (doi potențiali parteneri legați natural prin vecinătatea geografică).
UE își joacă destinul acum: ori mai vrea să conteze economic, ori se supune hegemonilor. Iarna care stă să vină are a juca rolul Generalului rus Iarnă. Nici Napoleon, nici Hitler nu l-au învins.
Iarna europeană ce stă să vină pare să diminueze competitivitatea Germaniei (care e și a UE) proporțional cu creșterea prețului gazului, care azi e un fel de monedă de referință pentru prețurile celorlalte resurse energetice.
O nebunie antipiață a reglementării în stil socialist-centralizat, care a devenit pericol social după inventarea amenzilor pentru carbonizarea atmosferei.
E adevărat că Germania primea cel mai ieftin gaz provenind din Rusia, dar iat-o adusă în situația de a-l folosi pe cel mai scump. Lucrurile s-au mișcat prea repede ca să nu crape pietrele din fundația acestei situații. – Ioan Buduca, cotidianul.ro
Ziarul Cotidianul, al lui Nistorescu, ar trebui interzis. Cum i s-a interzis și lui Marga să mai apară la TVR. Prea le spune direct. Chiar așa? Păi avem și noi niște angajamente luate față de parteneri.
Practic, Buduca spune exact ceea ce spun și eu de atâta timp. Bordul de comandă al ocultei finanțisto-globaliste e în City-ul londonez. Iar casele regale europene sunt folosite în acest proiect nebun. Trebuie să-și păstreze tronurile, averile și privilegiile. Ele vor rămâne și într-un stat global. Doar sunt simboluri, nu?
Concluzia: imperiile nu dispar. Doar se transformă, își schimbă înfățișarea.

Autor: Angelo Davidescu

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu