Analize și opinii

Dan Diaconu: Restricţiile nu funcţionează – versiunea în chineză

Acum două zile v-am povestit despre saltul SMIC – producătorul chinez de circuite integrate – către tehnologia de 14 nm. Acum e momentul unei noi bombe care se numeşte … MetaX Integrated Circuits. Ştiu, nu aţi auzit nimic despre ei. Sunt complet necunoscuţi, cu toate că se află pe poziţia de a da o lovitură extremă marilor producători de procesoare grafice precum AMD sau Nvidia.
Povestea este puţin mai lungă şi-o rezum pentru cei care nu o cunosc. De ceva vreme SUA încearcă să scoată China de pe piaţa circuitelor integrate, introducând tot felul de restricţii stupide. Între altele, au introdus restricţii la exportul de plăci video avansate către China. În prima fază restricţia a lovit marii producători mondiali de chip-uri grafice deoarece China are o cotă de piaţă uriaşă la nivel global(aprox 40%!). E limpede că marii producători s-au văzut cu businessurile dezumflate. Însă veştile proaste nu se opresc aici.

MetaX IC, un startup chinezesc, tocmai ce a finalizat designul primului lor GPU(procesor grafic) în tehnologie de 7 nm. AMD şi Nvidia lucrează în tehnologie de 8 nm. Există însă două elemente care deocamdată nu sunt îngrijorătoare pe cei doi granzi: în primul rând, pe moment, MetaX nu se axează pe procesoarele destinate pieţei de jocuri, iar în al doilea rând, conform declaraţiilor, chinezii vor să acopere strict cererea internă. Unde vor fi folosite GPU-urile MetaX? În primul rând în centrele de date şi în zona calculelor ştiinţifice. E o piaţă destul de mare pentru un startup.

Ceea ce vreau să vă subliniez este faptul că absolut toate tehnologiile folosite de chinezii de la MetaX sunt de concepţie proprie. Nu au luat nicio licenţă şi nu au copiat nimic de la concurenţii lor, aşa cum am fi tentaţi să credem. Absolut tot e de concepţie chinezească. Singurul lucru pe care l-au luat de la concurenţă au fost inginerii, dar care au plecat de la foştii lor angajatori din raţiuni care n-au de-a face cu spionajul, ci cu politica licuriciului american.

Primele plăci care vor avea la bază GPU-ul chinezesc vor apărea în 2025(2024 dacă reuşeşte SMIC-ul să-şi pună în practică tehnologia de 7 nm.). Chiar şi aşa, până atunci startupul chinezesc are suficient timp pentru a dezvolta un GPU pentru gaming, ceea ce e o mişcare naturală din poziţia pe care o au acum. Asta ar însemna o lovitură teribilă pentru marii jucători care şi-aşa nu prea se simt bine deloc.

Din tot ceea ce am scris până acum n-ar trebui să înţelegeţi că cei de la MetaX sunt singurii de pe piaţa chineză. Aiurea, cei de la InnoSilicon deja scot o placă grafică(Fantasy 1), însă cu tehnologa licenţiată de la Imagination Tech, unul dintre primii dezvoltatori din lume de acceleratoare grafice. E remarcabil însă că MetaX face totul singură, de la A la Z, beneficiind de ingineri atât de la AMD cât şi de la NVidia! Se crează din nou premisele unei concurenţe chinezo-chineză şi pe această piaţă.

E încă un domeniu din care se poate vedea că restricţiile americanilor sunt mai mult decât ineficiente. Ele nu doar că nu mai sperie pe nimeni, dar se şi întorc precum un bumerang asupra iniţiatorilor. Fix ca de fiecare dată în ultimii ani. E o lecţie din care se pot trage multe concluzii.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/