Analize și opinii

Angelo Davidescu: „Acest război la care asistăm acum va avea consecințe nebănuite pentru Occident”

SUA + UE + alte țări NATO (UK, Turcia, Canada) = 10% din POPULATIA lumii. Și dacă ceilalti, care reprezintă 90% din POPULATIA lumii, judecă in alt mod decât o fac ei? Să scoata SUA, Europa și pe ceilalți din sistemul de drept internațional? De care n-au mai ținut cont? Occidentul a fost credibil câtă vreme a respectat democrația în propria ogradă.
Când a renunțat la principii invocând dreptul de a conduce lumea, impunându-și ideologia (chiar prin forța armelor) – care nu mai are nimic de-a face cu valorile fondatoare, iudeo-creștine -, călcând peste valorile și tradițiile culturale ale popoarelor, Occidentul ar fi trebuit să se aștepte la ripostă.
Din păcate, acest război la care asistăm acum va avea consecințe nebănuite pentru Occident – din care facem parte -, la nivel de imagine și numai, la scară planetară. Biden se laudă că niciodată NATO n-a fost mai unită decât acum. Da, dar o să vadă reversul. Niciodată n-a mai fost o reacție anti-Occidentală precum cea care se prefigurează acum. Țările lumii n-au uitat istoria. Istoria coloniasmului occidental. Până acum n-au avut niște vectori care să le coaguleze.
În fața unei coaliții China – Rusia – India – Pakistan – Iran – Brazilia – țările arabe – Coreea de Nord (deține arme nucleare, rachete intercontinentale superperformante) plus țări africane, Occidentul va înțelege, poate, în sfârșit, că trebuie să renunțe la pretențiile hegemonice. Că lumea asta, de o diversitate cultural-religioasă atât de frumoasă, are dreptul de a respinge o cultură bazată pe dictatura unor minorități excentrice care se încearcă a li se băga pe gât. Că nu acceptă să fie uniformizată, modelată cultural, după cum își imaginează niște minți bolnave occidentale de la Davos sau de la Washington.
Poate că Occidentul va înțelege că este timpul ca problemele omenirii să fie din nou negociate la nivelul ONU, instituția pe care a subminat-o, din momentul în care a afirmat: indiferent de votul Consiliului de Securitate, vom ataca Irak-ul (GW Bush, 2003). Avem dreptul de a ataca pentru a ne apăra preventiv. Și rezultatul îl vedem astăzi.
Rusia a făcut și ea la fel: avem dreptul de a ataca pentru a ne apăra preventiv. ”Ce semeni, aceea vei și secera”. Eu sper ca Occidentul să se trezească și nu să meargă mai departe, mânat de ambiții demente, să încerce să-și impună hegemonia prin forța armelor, nu prin negociere. Că nu toată lumea îl iubește. Ne-ar arunca într-o Apocalipsă.

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Puțini , foarte puțini înțeleg azi judecățile de valoare . Cei care nu înțeleg sunt ușor de convins de agitatorii unipolarismului că este benefic să aibă un stăpân . Ne ocupăm asiduu de înarmare și neglijăm resursele pentru viață. De câteva luni nu se aude decât zăngănit de arme , nu se mai aud zgomotele industriei care ne domina cândva viața.

  • Mai terminati cu iudeo-crestinismul!
    Ori iudaic, ori crestin!
    Sint in opozitie, legea veche pervertita si legea noua, adusa de Iisus.
    De asta iudeii l-au omorat, fiindca iudaismul NU ESTE crestinism, ci ANTI-crestinism.