Să răspundem a nu știu câta oară oamenilor care întreabă „Dar vor deveni brusc profesorii mai înțelepți dacă le măresc salariile? Un profesor bun este bun și pe un salariu mic.”
FALS. Un profesor bine pregătit iese din sistem. Exemplu, eu. Sunt cu jumătate de normă deja și cu un picior în afară, vreau să îmi pornesc o afacere. Nu sacrific viața mea și a copilului meu de dragul vocației, că nu sunt Iisus. Ca mine sunt zeci. Zeci de oameni care au ieșit deja, în 13 ani de când predau, profesori extraordinari erau, tineri și entuziasmați. Oamenii competenți se reprofilează la orice vârstă. Soțul meu a abandonat învățământul la 35 de ani. Este global marketing manager la o super companie americană. Absolvent de Litere. Pentru că a putut. În învățământ mai vine și mai rămâne doar cine nu poate, cine e incapabil de altceva. Și decât șomer, mai bine pe 2500 lei ca debutant. Exemplu – învățătoarea copilei mele. A eșuat în domeniul bancar și a intrat ca învățător la 45 de ani, debutant. Nu a lucrat niciodată cu copiii de primar. A venit pentru că ….doar ea mai este. E criză națională de învățători, nu mai vrea nimeni. Țipă la ei și le spune că nu sunt în stare, că sunt blegi și copii de grădiniță. Vorbim de copii de 6 ani aici. Nu e în stare să impună autoritate în clasă. Copiii se revoltă, își aruncă lucrurile pe jos și îi spun „Ești cea mai rea și cea mai proastă doamnă!” Și zău că au dreptate. Unii refuză să mai vină la școală, că ea mereu țipă. Pe unii părinții i-au dus deja la psiholog. Cu asta va rămâne învățământul. Eu nu mai stau să fac voluntariat pentru mult timp, asta este sigur. La fel toți colegii mei, din generația mea. Sunt bărbați, vor familii. Acesta este și motivul pentru care soțul meu a renunțat la învățământ. Am vrut familie.
Nu devin brusc profesorii mai înțelepți, dar îți vor veni la post oameni cu vocație, va fi o oarecare competiție și vei avea de unde alege și îi vei putea da afară pe incompetenți. Pe 4000 un absolvent de facultate bun mai vine. Pe 2500 nu. Verișoara mea a terminat Psihologia și s-a dus în multinațională, direct pe 6000. Este firesc. Cei mai buni ocupă pozițiile cele mai bune, financiar vorbind. Cei mai răi, pe cele mai rele financiar, adică inclusiv în învățământ.
Autor: Anda-Irina Sturza
Adauga comentariu