Analize și opinii

Alexandru Racu: „După cum bine știm, Klaus Iohannis se prinde greu”

În momentul de față există trei ieșiri posibile din actualul blocaj.
1. Prelungirea pe termen nedeterminat a provizoratului lui Cîțu în ipoteza în care Klaus Iohannis continuă să numească premieri fără susținere parlamentară. Practic asta presupune transformarea parlamentului într-o adunare decorativă, care nu mai controlează guvernul, deci abolirea, de facto, a separației puterilor în stat.
2. Alegerile anticipate, deși nu e clar dacă ele vor putea să genereze o nouă majoritate guvernamentală sau că Iohannis va numi un prim-ministru din rândurile unei noi majorități. Iar atunci tot la scenariul 3 vom ajunge, adică:
3. Suspendarea lui Klaus Iohannis.
Mă rog, mai există și posibilitatea ca Iohannis să realizeze, în al doisprezecelea ceas, că nu poate să guwerneze fără majoritate parlamentară și să numească, drept consecință, un prim-ministru care să își asigure în prealabil, prin compromisurile necesare, susținerea unei majorități parlamentare (fie PNL-PSD, fie PNL-USR).
Dar după cum bine știm, Klaus Iohannis se prinde greu și între timp s-a tot dus și continuă să se ducă la vale cu tot cu PNL-ul. Cel mai probabil se va prinde după ce va fi demis prin referendum. Sau nici atunci. Practic urmează traiectoria lui Ceaușescu, chiar dacă spre deosebire de acesta din urmă nu va fi trimis pe lumea ailaltă, ci doar înapoi la Primăria Sibiului.

Autor: Alexandru Racu