Analize și opinii

Cornel Nistorescu: „Cât de adâncă este bezna noastră democratică ?”

Cît de adîncă este bezna noastră democratică ? Este o întrebare mai mult decît apăsătoare. Nu știm pînă unde putem orbecăi! Trecem la suspendări? La arestări? La percheziții și la controale inopinate? Punem calul ministru sau amanta călare pe două instituții publice? Aburcăm un general care vorbește greu, uneori chinuit, pe postul de premier numai pentru că execută ordinele fără să crîcnească? Umblăm după un alt netot obraznic care să dea lecții și direcții poporului român? Ce instituții ale statului blochează evoluția democratică a țării și ne împiedică să găsim un drum spre unitate, ordine și democrație? Aproape toți locuitorii țării noastre au răspunsuri clare. Unii, chiar ferme! Partidele, nu. O scaldă sau se zbat în absurdități.

Primul-ministru fost și mai penibil anunță că negocierile de azi și de mîine se vor face om cu om, persoană cu persoană. Pentru a da o altă față acestei operațiuni Vasilică Cîțu îi numește pe cei abordați „parlamentari responsabili!“

”Nu pot să vă dezvălui strategia pentru a câștiga un război, sunt multe lucruri de făcut, nu ne permitem nicio zi fără Guvern….”

Totuși, premierul a dezvăluit faptul că va negocia cu toți parlamentarii care sunt „responsabili”, indiferent de partidul din care fac parte.

„Aruncă țara în haos, eu cred că există și parlamentari responsabili în România, cu aceia vom discuta. Este vorba despre parlamentarii care pun mai sus de interesul propriu și de partid pe cel național”.

Suntem în România anului 2021. În plină beznă democratică. Președintele României instalează un vai și-amar de capul lui, un obraznic nepriceput în fruntea celui mai vechi partid politic încă activ în România. Și-i dă mînă liberă. Este de acord și cu „simpatia” lui la Justiție. Pleacă în Egipt să vadă piramidele, mormîntul lui Tutankamon și ce faron s-o mai nimeri. Se întoarce poreclit Mutankamon și tot nu înțelege proporția gafelor sale, a disprețului emanat de o excursie inventată. A sărbătorit 115 ani de relații cu Egiptul la cămile, la piramide și pe Nil în haine albe, de vacanță, ca în Love story. Și de la piramide s-a dus la Sibiu. Și de la Sibiu la Pianul de Jos la o partidă la golf. Ce contează că se împlineau șase ani de la o altă zi în care pornea spre Sibiu și peste cîteva ore se petrecea tragedia deceniului? A doua zi, de rușine, se întorcea la București să pregătească debarcarea lui Victor Ponta. După șase ani, se duce iar la Sibiu și la golf. De la golf, la un diner și apoi la București și mai departe la frumoasele dealuri din Scoția. Democrație stil Love story și ”trai nineacă!

Bezna noastră democratică se adîncește cu întîlnirile anunțate pentru „parlamentarii responsabili”. Om cu om sunt luați la gîdilat. La interese sau la conștiințe. Ce-și mai doresc? Ce dosare au? Ce pretind în schimb? Tîrguiala dîmbovițeană de talcioc are un ambalaj de responsabilitate patriotică, deși nu este decît o săpătură de tip „democratic”. Consultări, nenicule! Consultăm și interesele fiecărui parlamentar responsabil. Partidul refuză susținerea guvernului. dar noi pipăim fiecare responsabilitate de parlamentar al opoziției. Poate-poate ar putea fi convins, cumpărat, amenințat. În bezna democratică nu se vede nimic.

De-aia și avem o democrație întunecată!

Autor: Cornel Nistorescu

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu