Analize și opinii

Alexandru Petria: O mizerie mare cât America

Extrădarea lui Julian Assange din U.K în SUA este o rușine.
Cum să permiți judecarea cetățeanului australian într-un stat care a vrut să-l asasineze? Mă refer la planurile CIA în legătură cu el. Și unde i se pregătește o pedeapsă de 175 de ani. Sau o eventuală sinucidere regizată, n-ar fi primul caz.
Ce i se întâmplă creatorului Wikileaks i se poate întâmpla oricărui om care lucrează în presă.
În sprijinul co-naționalului său, ziaristul veteran John Pilger susține categoric că ”publicul are dreptul să cunoască secretele guvernelor care afectează drepturile noastre democratice.”
Un alt coleg din media, Ambrus Bela, a punctat corect în Qmagazine: ”Procesul lui Assange este unul politic. „Vina” lui Assange este aceea de a fi dezvăluit informații de interes public. Ceea ce nu ar fi în mod normal un caz penal, ci ar trebui să reprezinte datoria oricărui jurnalist onest. În timp ce Assange este încătușat și riscă închisoarea pe viață, cei care au aruncat în aer țări precum Irak sau Afganistan și ar trebui să răspundă pentru sutele de mii de vieți pierdute, politicienii, sunt primii care cer o pedeapsă exemplară”.
Nedreptatea judecătorilor britanici și insistența americanilor de a-l neutraliza, fiindcă le-a dezvăluit crimele de război, este un semn al morții democrației. N-am cum să rămân pasiv în fața acestei mizerii, pe cât de scandaloase, pe atât de revoltătoare.
Traducând în ultima perioadă mai multe texte de-ale filosofului Giorgio Agamben, în special despre demența pandemică, am găsit și unul scurt despre Assange, pe care-l redau în întregime: ”L-am întâlnit pe Assange în urmă cu doi ani în ambasada Ecuadorului din Londra și, reamintindu-mi ce mi-a spus în timpul întâlnirii noastre, cred că puteți înțelege de ce a fost arestat astăzi. Assange mi-a spus că investighează utilizarea pe care Google se pregătea să o dea cantității imense de informații de care dispune. Potrivit lui Assange, era vorba de a vinde date despre interese, dorințe, consum, sănătate, lecturi, pe scurt – despre viața în toate aspectele ei a milioane de indivizi către companiile de asigurări și serviciile secrete. Potrivit lui Assange – și cred că judecata lui poate fi împărtășită – aceasta ar fi însemna o creștere fără precedent a posibilităților de control de către puterile economice și polițienești asupra ființelor umane. În discuția în legătură cu arestarea lui Assange nu este, așadar, doar dorința de a pedepsi investigațiile Wikileaks anterioare, ci și de a preveni ancheta în curs, care este percepută evident de cei în cauză ca o amenințare. De asemenea, din acest motiv este necesar să ne exprimăm solidaritatea fără rezerve cu Assange.” (Articolul ”Arestarea lui Julian Assange”, 13 aprilie 2019, Quodlibet)
Pentru libertatea presei, pentru libertatea umană în general, e nevoie ca australianul să fie eliberat.
Ambrus Bela mai scrie ceva tare, dificil de contrazis cu argumente solide. E chiar titlul articolului său despre acest subiect- ”Cu sentința împotriva lui Assange, Anglia și SUA devin egale cu Rusia și Belarus în privința drepturilor omului”.
Trimiterea în America a lui Assange e ca și cum turcii l-ar fi expediat pe ziaristul Jamal Khashoggi ca să fie anchetat în Arabia Saudită.
Autor: Alexandru Petria

NOTA REDACȚIEI:
Alexandru Petria (n. 1968) a debutat în revista Tribuna, în 1983. A publicat următoarele volume: Neguțătorul de arome (poezii, 1991), 33 de poeme (1992), Zilele mele cu Renata (roman, 2010), Deania neagră (proză scurtă, 2011), Călăul harnic (poezii, 2012) și Rugăciuni nerușinate & alte chestii (poezii, 2013), Convorbiri cu Mircea Daneliuc (2013), România memorabilă (interviuri cu scriitori, 2013), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, 2014), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, 2017).
A contribuit cu poezie, proză și interviuri la toate revistele literare importante din țară. După 1989, devine șeful Comisiei pentru Abuzuri și Drepturile Omului în cadrul CPUN Dej și, alături de câțiva prieteni, a pus bazele săptămânalului dejean Gazeta someșeană. A fost redactor și reporter la mai multe publicații: Zig-zag, Cotidianul, Hermes, Partener, Monitorul de Someș. A fondat propria publicație, cu apariție lunară, Realitatea de Bistrița-Năsăud, Dej și Gherla. Poeziile sale au fost traduse în catalană, maghiară, franceză, spaniolă și olandeză.
I s-a tradus, în Olanda, romanul Zilele mele cu Renata/ Mijn dagen met Renata, la editura Nobelman din Groningen, în 2014. În 2018, a revenit ca poet cu volumul Până unde are oxigen dragostea,
Cum văd lumea. Împotriva globalizării și corectitudinii politice, despre dignitism & alte lucruri, ambele apărute la Alexandria Publishing House. Cea mai nouă și controversată apariție este
Timpuri virale. Gânduri pe contrasens  tot la Alexandria Publishing House, în 2020. CARTEA SE POATE COMANDA AICI.

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu