Analize și opinii

Adrian Onciu: PE DOUĂ FRONTURI

Contraofensiva demarată odată cu distrugerea barajului Nova Kahovka pare că s-a împotmolit. Trupele lui Zelensky suferă pierderi grele, potrivit unor generali ai Pentagonului citați de presa americană, în timp ce tancurile germane Leopard nu mai pot fi recuperate nici măcar pentru piese de schimb.
După ce Kievul a primit cam tot ce și-a dorit (vă amintiți, inițial fusese vorba doar despre căști de protecție și veste antiglonț) a venit rândul Washingtonului să pună piciorul în prag: vrem rezultate! Astfel se explică și refuzul lui Zelensky de a declara, oficial, începerea contraofensivei. Dacă i se va cere bifarea punctelor promise, va putea să se eschiveze, motivând eventual că avioanele-minune F-16 încă nu au ajuns pe front.
De remarcat aici momentul ales de Washington pentru a arunca pe piață o nouă diversiune legată de dosarul NordStream. Potrivit serviciilor secrete americane, acțiunea teroristă ar fi fost gândită și executată exclusiv de regimul de la Kiev. Bineînțeles, Zelensky a negat, însă gestul spune multe despre disponibilitatea Casei Albe de a-și trăda cel mai bun partener, dacă interesele o cer.
Un eșec al contraofensivei, așa cum se prefigurează, ar slăbi sprijinul necondiționat al aliaților NATO și ar pune pe tapet înghețarea conflictului și împărțirea Ucrainei după modelul coreean.
În lipsa unor rezultate spectaculoase, unii politicieni din Congresul american pun la îndoială viitorul sprijin în bani, armament și muniție. Se apropie alegerile din 2024, iar președintele Joe Biden are nevoie, mai mult decât oricând, de argumente foarte solide care să-l propulseze din nou la Casa Albă.
Trecând peste interesele geostrategice americane legate de războiul din Ucraina, pentru elitele de la Washington cel mai important eveniment rămâne cursa prezidențială. Toate planurile globaliștilor din gașca lui Biden vor fi date peste cap în eventualitatea unei victorii a lui Trump.
Fostul președinte republican nu și-a ascuns intenția de a eradica Deep State-ul în timpul celui de-al doilea mandat. O declarație de război foarte curajoasă, care a atras imediat consecințe: penibilul proces cu fosta actriță porno și, mai nou, acuzații grele legate de păstrarea unor documente Top Secret. ”Administrația coruptă a lui Biden i-a informat pe avocații mei că am fost pus sub acuzare, aparent din cauza farsei cutiilor, deși Joe Biden are 1.850 de cutii la Universitatea din Delaware, cutii suplimentare în Chinatown, D.C., mai multe cutii la Universitatea din Pennsylvania, și documente împrăștiate pe podeaua garajului său, unde își parchează Corvette-ul și care este ‘securizat’ doar de o ușă de garaj subțire ca hârtia și deschisă mare parte din timp”, a scris Trump pe rețelele de socializare.
Potrivit ABC News, FBI a lansat la adresa lui Trump nu mai puțin de șapte acuzații, de la reținerea intenționată de informații privind apărarea națională, la conspirație și afirmații false.
Această hărțuire de către Departamentul de Justiție a unui candidat prezidențial este unică în istoria Statelor Unite. Ea arată disperarea Deep State-ului confiscat de interese supranaționale.
Cel mai probabil, unica șansă ca războiul din Ucraina să se încheie rămâne accederea lui Donald Trump la Casa Albă. Așa că globaliștii lui Biden vor face ABSOLUT ORICE pentru a-i tăia aripile fostului președinte republican.