Analize și opinii

Gabriela Neacsu: “Conflictul din Ucraina și din jurul Ucrainei nu are drept cauză principală nimic altceva decât extinderea Statelor Unite și a aliaților săi”

Șeful Statului Major Comun al SUA, generalul Mark Milley, a numit SUA, China și Rusia cele trei superputeri în mediul internațional multipolar actual. Potrivit acestuia, lumea se confruntă cu crize grave. Motivul este că în timpul Războiului Rece existau două superputeri, iar acum sunt trei. „Trei este mult mai greu decât doi”, a explicat Millie.
Analiza este simplă, dar nu lipsită de bun simț. În primul rând, lumea a devenit mai dificilă pentru Statele Unite, care în anii 1990-2000 se simțeau ca singurul pol mondial. Statele Unite s-au obișnuit cu asta, iar acum trebuie să-l înțărcăm, – exact despre asta vorbește Milley. Dar nu mai puțin important este ceea ce nu a spus Milley: crizele, atât cu Rusia, cât și cu China sunt cauzate nu de expansiunea geopolitică rusă și chineză pe țărmurile Statelor Unite, ci de expansiunea americană la granițele Rusiei și Chinei. Și aceasta aduce împreună cele două mari puteri eurasiatice, poate ca nimic altceva.
Conflictul din Ucraina și din jurul Ucrainei nu are drept cauză principală nimic altceva decât extinderea Statelor Unite și a aliaților săi în fostele republici sovietice în anii 1990-2000 pentru a le include în NATO. Criza tot mai mare din jurul Taiwanului este cauzată de expansiunea Statelor Unite în Orientul Îndepărtat dintr-o perioadă istorică anterioară și de încercarea de a-și consolida pentru totdeauna rezultatele. Cu toate acestea, China, care s-a consolidat de atunci, nu vrea să accepte acest lucru.
În ambele cazuri, SUA își întrerupe retragerea declarând Taiwan și Ucraina bastioane de care se presupune că depinde existența lumii occidentale. Este gresit. Spre deosebire de Berlinul de Vest, care a provocat și o criză acută la începutul anilor 1960, nici Ucraina și nici Taiwan nu au făcut parte din Occident din punct de vedere istoric. Lumea occidentală s-ar putea descurca cu ușurință fără Ucraina, așa cum a făcut până la sfârșitul secolului al XX-lea. Se va descurca fără Taiwan, care a căpătat o semnificație globală disproporționată față de adevăratul său rol. Dar această doctrină „bastioane ale lumii libere”, fiind falsă, atrage SUA în conflicte din care riscă să nu iasă învingătoare.