Analize și opinii

800 DE MILIARDE DE EURO, FACTURA USTURĂTOARE A CRIZEI ENERGETICE DIN EUROPA

Nota de plată a țărilor europene pentru a proteja gospodăriile și companiile de scumpirea costurilor energetice a ajuns la aproape 800 de miliarde de euro! Mai precis, 792 de miliarde.
Totalul de 792 de miliarde de euro vine în condițiile în care țările au continuat să se confrunte în timpul iernii cu consecințele renunțării la livrarea gazelor rusești către Europa.
Sumele alocate de ţări pentru atenuarea efectelor crizei energetice sunt acum la acelaşi nivel cu mult lăudatul fond al UE de redresare post-pandemie, de 750 miliarde de euro, scrie national.ro.
Stai și te întrebi: care mai e câștigul acelui fond atunci? Niciunul. Renunțând la gazul rusesc, banii echivalenți acelui fond s-au dus astfel pe subvenții, fiindcă unii au avut gărgăuni în cap să susțină războiul în loc să se concentreze pe eforturile de pace, de a-l stopa.
Practic, războiul și politicile verzi neghioabe au aruncat UE într-o criză energetică teribilă, banii care trebuiau să fie folosiți pentru dezvoltare fiind pierduți prin politici de protecție socială, din cauza unei crize energetice absolut artificiale.
Asta nu înseamnă că liderii europeni sunt atât de cretini să nu priceapă asta. Înseamnă că planul lor e altul, n-are de-a face cu prosperitatea cetățenilor UE. E ascuns. Nu într-atât însă să nu fie înțeles de unii.

Autor: Angelo Davidescu