Analize și opinii

Alexandru Racu: “Trebuie reflectat asupra cauzelor profunde care au dus la epidemia de asasinate în masă din SUA”

Așa cum știm, la fiecare sinucidere mai sunt alți 25 care încearcă și nu reușesc și alți 100 bântuiți de idei sumbre dată fiind starea foarte proastă a sănătății mentale. Nu știu dacă aceleași proporții se aplică și în cazul asasinatelor în masă, care s-au tot înmulțit în SUA odată cu trecerea anilor. Ca să te apuci să tragi aiurea în oameni trebuie să fii psihopat, nu doar și nu neapărat depresiv, dar cred totuși că graficul acesta ar trebui să fie privit doar ca vârful icebergului, ca un indicator al unui proces mult mai amplu de înnebunire / demonizare a societății americane.
Și nu cred că e vorba doar de accesul la arme, care, corectați-mă dacă greșesc, nu știu să se fi modificat substanțial în ultimele decenii, chiar dacă înțeleg dorința unora de a limita accesul la arme în actualul context (e drept, părinții fondatori au legat dreptul de posesie a armelor de conservarea libertății, dar tot ei au spus și că doar anumite popoare sunt făcute pentru libertate, că instituțiile libere nu au cum să reziste într-o societate depravată sau, mai rău, dezaxată, ceea ce înseamnă că dreptul de a purta armă se justifică într-o societate de oameni liberi, dar nu prea se mai justifică într-o societate de oameni care nu mai sunt stăpâni pe propria lor minte, dominată de forțe obscure).
Cred că e vorba de mai mult decât atât și că ar trebui trebuie reflectat asupra cauzelor profunde care au dus la epidemia de asasinate în masă din SUA. Dincolo de reglementarea regimului de posesie a armelor, se întâmplă ceva, ceva sinistru, cu psihicul american și cu cultura americană. Au trecut doar 45 de zile din anul 2023 și au deja 67 de asasinate în masă. În 2022 au avut 647, aproape două pe zi (!!!).
Probabil că pandemia și restricțiile care au însoțit-o au amplificat niște tendințe patologice deja existente. De altfel, sunt și studii care leagă epidemia de asasinate în masă de epidemia de singurătate, atomizare și distanțare socială, alimentată de televiziune și rețelele de socializare, adică de eroziunea socializării nemijlocite și nefalsificate de tehnologie, și amplificată de cei doi ani de “distanțare socială”.

Autor: Alexandru Racu