Analize și opinii Cultură și Familie

Minciuni oficiale si incalcarea dreptului la protectia datelor private

Autoritatile au facut mare caz de faptul ca noul card electronic de sanatate, preconizat a fi introdus in acest an, va respecta drepturile la protectia datelor personale. In acest sens, au pretins oficialii, numarul de asigurat va fi diferit de CNP – numarul unic al cartii de identitate. Insa, in realitate, numarul unic de asigurat ce va figura pe cardul electronic este DERIVAT EXCLUSIV din CNP. Acest lucru este un abuz asupra principiului protectiei datelor personale, aflarea CNP-ului cuiva din numarul de asigurat fiind, practic, floare la ureche.

Aflam acest lucru de pe siteul SIUI, celebrul Sistem Informatic Unic Integrat, unde autoritatile pun la dispozitia tuturor instrumentele de codificare:http://siui.casan.ro:82/Asigurati/DespreCID.aspx

Ce este CID-ul ?
CID-ul reprezintă Codul de IDenitificare al asiguraţilor din SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat).

CID-ul este folosit la identificarea unică în sistem a persoanelor asigurate. Valoarea sa este generată pe baza CNP-ului. Mai jos se găsesc câteva resurse pentru dezvoltatorii de software, dar şi pentru publicul larg, care pot fi folosite pentru generarea CID-ului din CNP.

Se poate genera valoarea CID-ului şi online pe acest portal în secţiunea Asiguraţi.

Este inca o proba a modului absolut grosolan in care afacerea cu miza politieneasca a cardurilor electronice de sanatate este impusa, cu forta, societatii. In conditiile in care sistemul sanitar este in halul in care este, in care de atatea ori pacientii vin de acasa cu medicamentele cand se interneaza, marea urgenta a tarii a devenit introducerea unui sistem digital extrem de greoi si, mai ales, de costisitor (a nu se uita ca aceste carduri se reinnoiesc dupa cativa ani!). Cineva vrea sa isi umple buzunarele si, in acelasi timp, sa se joace cu datele private ale romanilor intr-o baza numai buna de manipulat dupa pofta inimii oricarui zevzec cu apucaturi de Ubu Roi.

In plus, presiunea pe care o fac prin mass-media este cu totul ticaloasa. Toata mascarada lansarii de la Arad si toate declaratiile oficialilor nu sunt altceva decat manipulari prin care se incearca fortarea medicilor de familie sa accepte deja fait-ul. In mod normal, autoritatile ar fi trebuit sa clarifice, de pilda, cu medicii de familie si cu ceilalti actori institutionali implicati cum anume va fi implementat proiectul. Si, bineinteles, sa intrebe si prostimea care plateste asigurarile de sanatate si care primeste, in schimb, o placa digitala buna de blocat farmaciile, spitalele si pacientii, daca vrea asa ceva si daca asta e prioritatea sistemului sanitar. Deja retetele electronice dau chix – daca intr-o farmacie a cazut internetul, adio reteta, adio medicamente pentru pacient! Iar aceasta nu e situatie ipotetica, ci caz concret, real.

Faptul ca au decis sa intre in forta, pe deasupra dezacordului explicit al medicilor de familie, cei mai importanti in aceasta ecuatie, arata interesele uriase din spatele acestui proiect, interese de care nu s-a atins nici macar noul ministru al Sanatatii, altfel critic fata de “marile proiecte” mostenite din guvernarile trecute.

PS: Nu putem sa nu remarcam zelul cu care Ziarul Lumina, cotidianul patriarhal, s-a inscris in acelasi cor mediatic de propaganda pro-card electronic, facandu-se, astfel, portavoce ale acelorasi interese corporatist-politienesti. Tradarea vine mereu dinlauntru…

sursa: razbointrucuvant.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Inca nu ati reusit sa terminati cu divagatiile astea despre CNP ? Eu nu m-as baga unde nu ma pricep. E drept ca nepriceperea starneste mult imaginatia unora care nu au altceva de facut.

  • Amuzant cum toată lumea să burzuluieşte ba pe reţete, ba pe internet, ba pe cardul electronic şi alte abureli. Ceea ce nu se bagă în seamă după toate aceste perdele de fum, este că se accentuează monitorizarea cetăţeanului. Adică să ştie unde te afli, ce faci şi când ai de gând să conspiri împotriva LOR. Restul e apă de ploaie. Adică pe scurt şi concret ADIO LIBERTATE ! Vreţi democraţie, o veţi din plin.