Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Forumul Constitutional, societatea civila si modificarea Constitutiei

Nu stiu cati l-ati auzit pe prim-ministrul Ponta care, intr-una din ultimele zile, la una dintre televiziunile de stiri, a anuntat ca are de gand sa propuna partidelor ca, de la 1 februarie, se se constituie un Forum Constitutional, condus de o personalitate din societatea civila, care sa cuprinda persoane neafiliate politic sau ONG-uri, diversi reprezentanti ai societatii civile, forum care va organiza dezbateri pe tema modificarii Constitutiei. Propunerile societatii civile urmeaza sa ajunga apoi in Parlament, iar Parlamentul va tine cont de ele.

Unii spun ca, daca va fi invitata pseudo-societatea civila reprezentata tot de Parvulescu, Toma sau Craciun, va fi, desigur, o pseudo-consultare. Si mai bine lipsa. Totusi, ideea in sine nu mi se pare rea.

hotnews.ro: Victor Ponta: Forumul constitutional ar putea deveni functional din februarie, exista o problema cu asigurarea cvorumului

“Ceea ce-mi doresc si sper e ca de la 1 februarie sa putem sa facem acel forum constitutional in care un grup si toti cei care doresc pana la urma sa se implice din societatea civila sa primeasca propunerile partidelor. In cazul nostru, pot sa va asigur ca propunerile vor fi ale USL, am discutat cu dl Antonescu si vom depune propuneri comune ale , dar si celelalte partide au dreptul si e normal sa depuna propuneri. Acest forum constitutional sa organizeze dezbaterile propunerilor respective in februarie-martie, timp de doua luni, depinde, doua luni si jumatate, sa transmita toate propunerile si poate sa avem si un punct de vedere, chiar daca perioadele sunt scurte de timp, de la Comisia de la Venetia, dupa care se sesizeaza comisia speciala si comisia urmeaza sa prezinte in plenul fiecareia dintre cele doua Camere pentru votul cu doua treimi propunerile”.

El a atras atentia, in acest context, cu privire la cvorumul necesar de jumatate plus unu la organizarea referendumului privind modificarea Constitutiei, greu de realizat in conditiile in care romanii din strainatate nu vor vota.

“Trebuie sa ne gandim foarte serios, foarte bine la referendum si la cvorum, pentru ca nu va fi usor sau mai bine zis practic imposibil atat timp cat ai trei milioane de cetateni despre care stii sigur ca nu voteaza, ca cei din strainatate. Nu e usor sa vina sa voteze la referendum, e foarte dificil de realizat un cvorum. Si nu are rost sa facem toata procedura si, in final, sa nu avem cvorum la modificarea Constitutiei. Insa eu cred ca chiar din februarie forumul constitutional poate fi construit. Este o posibilitate constitutionala – aceea de avea un alt cvorum macar pentru ca sa nu fie iarasi discutii: ‘domnule, ar trebui sa modificati cvorumul pentru demiterea presedintelui macar pentru aprobarea modificarii Constitutiei'”.

Potrivit acestuia, toate fortele politice sunt de acord ca trebuie modificata Constitutia.

“Dar, daca nu traim in realitate, realitatea care spune ca trei milioane de romani nu voteaza, nu au cum sa voteze, ca sunt in alte tari, va fi practic imposibil sa modificam in realitate. Multe tari au de exemplu o treime din toti cetatenii cu drept de vot sau trebuie sa gasim o solutie agreata de Comisia de la Venetia”, a spus Ponta.

In opinia acestuia, important este sa existe cvorum, pentru ca, altfel, ‘tot demersul este sortit esecului’.

“Si eu cred ca anul asta trebuie sa modificam Constitutia, dupa care vedem, ne intelegem pe care dintre puncte ne intelegem, pe care nu. Dar ideea e ca si daca ne intelegem si nu avem cvorum, am pierdut timpul si nu doar ca am pierdut timpul, ci o oportunitate pe care eu nu o vad posibila inainte de 2017. 2014 va fi an electoral pentru presedinte si pentru Parlamentul European, 2015 pregateste alegerile locale si parlamentare din 2016. Deci asta este anul in care se poate, ca sa spunem asa”, a aratat seful Executivului.

Raspunzand unei intrebari referitoare la desemnarea a trei judecatori ai Curtii Constitutionale, premierul a spus ca cele doua propuneri care revin Parlamentului vor fi discutate in cadrul USL.

“Presedintele urmeaza sa numeasca un membru, Senatul si Camera. O sa discutam in cadrul USL-ului si al grupurilor parlamentare vizavi de cele doua propuneri care revin Parlamentului. Presedintele isi va numi pe cine doreste de altfel. Daca nu ma insel, e al treilea judecator pe care il numeste presedintele”.

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Am fost batut de politisti nevinovat de mi s-au rupt dintii din gura,am fost legat in lanturi si la maini si la picioare si o bara de fier legata de lanturi,timp de 81 de zile,colegi de celula ma stergeau la fund,cand mergeam la wc,nu am avut voie sa ma spal pe corpul meu,eram plin de pureci si bube,am stat intr-o camera foarte racoroasa cu soareci prin saltea si sobolani care sareau din wc, am demonstrat asta la CEDO,si acum cand am depus reclamatie impotriva lor mi sa respins ,pe motiv ca s-au prescris faptele,si nu are ce sa le faca a spus judecatoarea,eu am depus cerere la CEDO in termenul legal,guvernul a fost instintat,trebuia sa suspende prescrierea pana la decizia CEDO,dar vad ca nu se tine cont nici de hotararea de la CEDO,am depus reclamatii impotriva lor si sa dat NUP,si m-au amenintat ca ma impusca.Acum dupa ce am castigat la CEDO a doua oara ,mau amenintat ca o sa mi se faca o inscenare si o sa fiu arestat si spanzurat in celula. Ce sa mai fac?