Politică

Au început explorările de gaze de şist şi nu ştie nimeni? Serie de 9 cutremure în zona Galaţi, la adâncime de 5 kilometri

patru-cutremure-intr-o-singura-ora-in-vrancea-si-galati-82641Exploatările petroliere, instabilitatea solului, şi inundaţiile din ultimele săptămâni din zona Galaţi sunt factorii luaţi în calcul de specialişti pentru cele nouă cutremure produse în ultima perioadă în zona Galaţi.

Toate cele nouă cutremure s-au produs în aceeaşi zonă epicentrală.

Exploatările petroliere presupun fracturarea hidraulică, de pe urmă cărora apar astfel de cutremurie de mică intensitate, la adâncime de 5-10 kilometri.

Situaţia seismelor produse în ultima perioadă în judeţul Galaţi este monitorizată de către autorităţi şi nu există motive de panică, a declarat premierul Victor Ponta, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă reunit, luni, la Guvern ca urmare a avertizărilor meteo.

“Nu trebuie nimeni să intre în panică, suntem în monitorizarea fenomenelor şi tot ceea ce ţine de instituţiile statului şi de partea tehnică facem”, a spus Ponta.

El a cerut administraţiei locale din Galaţi să transmită populaţiei un mesaj de calm, susţinând că “tentaţia spre extraordinar apare şi în rândul nostru, şi în rândul presei”.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter s-a înregistrat luni, la ora 08.01, în zona Galaţi, unde în septembrie au fost înregistrate alte opt seisme, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.

Cutremurul a avut intensitatea II în zona epicentrală şi s-a produs la o adâncime de cinci kilometri, a precizat Institutul Naţional pentru
Fizica Pământului.

Oraşele apropiate de epicentrul seismului sunt Galaţi (20 de kilometri), Brăila (28 de kilometri), Măcin (38 de kilometri),Tecuci (51 de kilometri) şi Focşani (53 de kilometri).

Un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 21.10, la o adâncime de 10 kilometri. Epicentrul seismului a fost la 17 kilometri de municipiul Galaţi, la 27 de kilometri de Brăila, la 36 de kilometri de Măcin, la 53 de kilometri de Tecuci şi la 57 de kilometri de Focşani.

În luna septembrie au avut loc alte şapte cutremure în zona Galaţi, unul dintre acestea, de 3,2 grade pe scara Richter, fiind înregistrat în 27 septembrie.

În 25 septembrie s-au produs patru cutremure în zona Galaţi, la ora 3.36 – de 3,3 grade pe scara Richter, la ora 5.50 – de 3,4 grade, la 17.05 – de 2,8 grade şi la 18.43 – de 3,2 grade.

Alte două cutremure s-au produs în zona Galaţi în 23 septembrie, având magnitudinea de 2,8 şi, respectiv, 3 grade pe scara Richter.

Potrivit unui studiu publicat de prestigioasa revistă „Science”, fracturile hidraulice legate de exploatarea resurselor naturale ar putea provoca cutremure de pământ. Se confirma: frackingul determina producerea de cutremure si haos seismic!

Cutremure majore la mii de kilometri departare pot declansa cutremure reflex în zonele în care fluide au fost injectate în sol in cadrul unor exploatari de gaze de sist (fracking) sau in urma altor operatiuni industriale, potrivit unui studiu publicat în revista Science, joi.

Studii anterioare, mentionate într-un material recent Mother Jones, autor Michael Behar, au demonstrat ca injectarea de fluide in pamant poate creste seismicitatea unei regiuni.Acest ultim studiu arata ca cutremurele din zone îndepartate pot genera cutremure mai mici in ariile in care fluidele caracteristice frackingului au fost pompate în subteran.

Deseurile lichide rezultate in urma frackingului “actioneaza ca o perna sub presiune“, a declarat un autor principal al studiului.

Oamenii de stiinta au analizat trei cutremure mari: cutremurul Tohuku-oki din Japonia în 2011 (magnitudinea 9), Maule în Chile în 2011 (o magnitudine 8,8), si Sumatra din Indonezia în 2012 (cu o magnitudine de 8,6). Ei au descoperit ca, chiar si 20 luni mai târziu, aceste cutremure majore au declansat cutremure mai mici în zone din Vestul Mijlociu al Statelor Unite, unde fluide de fracking au fost pompate în subteran pentru extragerea de energie.

[Fluidele] de acest tip actioneaza ca o perna sub presiune,” a explicat principalul autor al studiului, Nicholas Van der Elst de la Observatorul Pamantului Lamont-Doherty din cadrul Universitatii Columbia (Statele Unite). “Acestea [lichidele n.n.] favorizeaza alunecarea mai usoara a faliilor.

Constatarile acestui studiu nu sunt în întregime surprinzatoare, a spus Van der Elst.Oamenii de stiinta stiu de mult timp ca in zonele in care se manifesta in mod natural presiuni ridicate generate de fluide in straturile de sub crusta, cum ar fi Yellowstone, de exemplu, se poate observa o crestere a activitatii seismice, dupa un cutremur puternic, chiar daca acesta a avut loc intr-o zona foarte indepartataDar aceasta este prima data cand au gasit o legatura intre cutremure de la distanta si activitatile seismice (cutremurele) ce au loc în zonele în care activitatea umana a generat cresteri ale presiunii in fluide prin efectuarea de “injectii” in subteran.

Asemenea cutremure se intampla în locuri unde presiunea fluidulelor de sub crusta este în mod natural ridicata, asa ca nu suntem atât de surprinsi ca se întâmpla si în locuri unde presiunea fluidulelor de adancime a fost marita în mod artificial“, a spus el.

Studiul a analizat in mod special zona Praga, Oklahoma, care are loc de cinste în articolul lui Behar (mentionat anterior). Studiul leaga cresterea cutremurelor din Praga, care are un numar semnificativ de sonde de injectie in jur, de cutremurul din Chile, care a avut loc in 27 februarie 2010. De asemenea, studiul a constatat cum cutremure mari în Japonia si Indonezia au declansat cutremure în zonele din vestul Texasului si in sudul Colorado, zone presarate cu foarte multe sonde de injectie.

Studiul prezinta “dovezi suplimentare ce arata ca fluidele injectate in sol in cadrul procesului de extragere a gazelor de sist (fracking) conduc într-adevar la cresterea cutremurelor din aceste zone“, a spus Van der Elst.

Autor: Thomas Dinca
Surse: Ziarul Financiar și Razboi intru Cuvant

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Cutremure la Izvoarele
    A verificat cineva dacă nu se fac prospectări pentru gaze de şist acolo?

    Cutremure inexplicabile de suprafaţă, repetate, case crăpate şi zgomote inexplicabile din adâncul pământului – aşa ne spun ştirile de presă că se desfăşoară lucrurile la Izvoarele (Galaţi).
    Specialiştii veniţi la faţa locului explică în mod confuz, amintind de unele gaze, de ce fel or fi ele, care…ar produce aceste fenomene.

    „E un lichid de nu-ştiu-unde venit care duce la o ridicare a solului. Se creează microfisuri sau fisuri şi fac zgomotele astea… Pe urmă se eliberează energia şi revine la loc solul. Asta este doar o ipoteză”,spune Mihai Diaconescu, cercetător în cadrul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

    Vă sună cunoscut? Microfisuri create cu ajutorul unui lichid apărut “nu-ştiu -de unde” la adâncimea de 3-4 km?
    Cum fenomenele descrise la Izvoarele seamănă izbitor cu cele descrise în perimetrele în care se prospectează (şi apoi se exploatează) hidrocarburi de şist, am suprapus poziţia satelor Izvoarele şi Fitioneşti (în care ştim deja că s-au crăpat casele locuitorilor din pricina acţiunilor de prospectare pentru gaze de şist) pe harta perimetrelor de exploatare de la noi.
    În zona Izvoarele ar fi OMV Petrom.
    Nu e nevoie ca sonda să fie chiar în sat, oricum ea merge pe orizontală 3-4 km. (În general cam cât se merge pe verticală,în adâncime, se merge şi pe orizontală).
    A verificat cineva dacă nu e o astfel de sondă în vecinătatea satului Izvoarele?
    (E doar o ipoteză, dar e de verificat).

    De fapt se ştie (eu am aflat ulterior) că la vreo 8km , la Schela, se exploatează petrol. Probabil petrol de şist, sau gaze de şist, sau ambele.
    În mod “miraculos”, când au venit specialiştii de la ISU să investigheze la faţa locului, fenomenele nu s-au produs…
    Să vedem ce vor mai spune specialiştii acum…

    Am văzut în presă că acele cutremure de la Izvoarele au avut magnitudini de 2,9 şi 3,9 pe scara Richter şi au avut epicentre la adâncimea de 2 km- 10 km, cam pe unde se face fracturarea hidraulică – coincidenţă, desigur.
    Epicentrul a fost anunţat în presă ca fiind la 15 km de Galaţi, la 29 km de Brăila, la 53 km de Tecuci şi la 59 km de Focşani (conform datelor din presă).
    Cutremurele au fost însoţite şi de zgomote stranii.

    Păi atunci putem să vedem pe hartă cam pe unde se intersectează cercurile cu razele respective, care îşi au centrul în localităţile amintite.
    Am încercat acest exerciţiu şi priviţi ce am obţinut:

    Printr-o stranie coincidenţă, desigur de sorginte paranormală, punctul care s-ar găsi la intersecţia acestor cercuri şi deci care ar satisface toate condiţiile de distanţă specificate în articolul din presă ar fi cam la localitatea Schela.
    Dar, dacă într-adevăr de acolo vin cutremurele, ce fel de tehnologie or fi folosind cei de la Petrom acolo?
    Ştim (tot din presă) că cei de la Petrom au cerut în iulie aviz de mediu pentru amplasarea unor sonde de tip Cluster 1520, 1521, 1522, 1523 la Schela.
    Sondele tip Cluster sunt instrumente de focalizare şi de producere de imagini de mare rezoluţie de la mare adâncime din sol sau în mediul submarin profund. , cu ajutorul unor surse acustice de joasă frecvenţă şi vibratorii.
    Tot în iulie 2013, Petrom a mai amplasat “încă cinci sonde în judeţul Galaţi. Trei dintre ele sunt montate în extravilanul comunei Schela, iar două în extravilanul comunei Independenţa”.
    Să fie vreo legătură între această activitate şi cutremurele care le strică locuinţele celor din Schela şi din Izvoarele?

    Dar cutremurele apar şi pe site-ul Institutului de Fizica Pământului, unde regăsim următoarela cutremure petrecute în zona Galaţi în ultimele zile:

    Tabel actualizat 3.10.2013 13,50

    Data/Ora
    ( UTC )
    Magnitudine
    Adancime
    ( km )
    Latitudine
    ( grade )
    Longitu
    dine
    ( grade )
    Regiune
    03.10.2013 12:27
    3.8
    4
    45.57N 27.91E
    La NE de Negrea
    03.10.2013 09:41
    3.1
    4
    45.55N 27.92E
    La NE de Negrea
    03.10.2013 08:52
    3.0
    5
    45.54N 27.91E
    La NE de Negrea
    03.10.2013 08:34
    2.8
    2
    45.54N 27.90E
    La NE de Negrea
    03.10.2013 07:43
    2.9
    2
    45.54N 27.96E
    La E de Negrea
    03.10.2013, 06:41
    3,1
    10
    45.42N
    27.72E
    La nord de Voineşti
    03.10.2013, 05:52
    3.0
    5
    45.54N
    27.91E
    La NE de Negrea
    03.10.2013, 05:34
    2.8
    2
    45.54N
    27.90E
    La NE de Negrea
    03.10.2013, 04:43
    2.9
    10
    45.50N
    27.85E
    La E de Schela
    03.10.2013, 04:37
    3.6
    5
    45.52N
    27.85E
    Între Schela şi Negrea
    02.10.2013, 23:52
    3.0
    3
    45.52N
    27.82E
    La NV de Schela
    02.10.2013, 23:47
    2.9
    5
    45.55N
    27.90E
    La NE de Negrea
    01.10.2013, 18:19
    2.5
    5
    45.58N
    28.01E
    Negrea ,Galaţi
    01.10.2013, 15:13
    2.8
    5
    45.54N
    27.87E
    Negrea ,Galaţi
    30.09.2013, 21:18
    3.0
    7
    45.53N
    27.88E
    Negrea ,Galaţi
    30.09.2013, 21:07
    2.5
    7
    45.53N
    27.87E
    Negrea ,Galaţi
    30.09.2013, 14:31
    2.9
    2
    45.55N
    27.91E
    Negrea ,Galaţi
    30.09.2013, 05:01
    3.6
    5
    45.49N
    27.79E
    Schela, Galaţi
    29.09.2013, 18:10
    3.9
    5
    45.49N
    27.84E
    Schela, Galaţi
    27.09.2013, 16:11
    3.2
    7
    45.55N
    27.89E
    Negrea ,Galaţi
    25.09.2013, 15:43
    3.2
    4
    45.54N
    27.91E
    Negrea ,Galaţi
    25.09.2013, 14:05
    2.8
    4
    45.55N
    27.90E
    Negrea ,Galaţi
    25.09.2013, 02:50
    3.4
    6
    45.54N
    27.87E
    Negrea ,Galaţi
    25.09.2013, 00:36
    3.3
    7
    45.55N
    27.90E
    Negrea ,Galaţi
    23.09.2013, 10:08
    2.8
    5
    45.48N
    27.85E
    Schela, Galaţi
    23.09.2013, 10:08
    3.0
    5
    45.52N
    27.88E
    Negrea ,Galaţi

    Cel de pe 29 septembrie a fost mult mai puternic decât celelalte. Toate au avut epicentrul aproape în acelaşi loc -multe în localitatea Negrea, altele în apropierea localităţii Schela- şi acestea pot fi găsite imediat pe net, după coordonate. De ce n-or fi numit pur şi simplu localitatăţile respective , în loc să dea doar nişte distanţe faţă de diferite alte oraşe?
    Observăm adâncimea mică epicentrul foarte aproape de suprafaţă- între numai 2 km adâncime şi 10km.
    Amplasarea epicentrelor seriei fără precedent (la noi) de cutremure de suprafaţă situate în aceeaşi zonă restrânsă desenează o traiectorie perpendiculară pe linia faimoasei falii seismice Focșani – Nămoloasa – Galați .
    La televizor au apărut declaraţii evazive ale unor specialişti, ce aminteau de ” cutremure induse”, evitând să spună însă mai mult….

    Asigurarea la cutremur
    S-a pus întrebarea la tv cam câţi dintre locuitorii din Izvoarele au asigurarea obligatorie pentru casă şi s-a răspunc că foarte puţini- cam 2%.
    Ar fi interesant de aflat , însă, cam ce sume vor încasa de la firmele de asigurări acei puţini asiguraţi.
    Dacă s-ar da publicităţii sumele primite ce către cei asiguraţi pentru pagubele produse de seria de cutremure (să sperăm că această serie se va opri zilele astea) , vor putea trage concluzii şi cei care nu s-au asigurat până acum.

    http://nazone.ro/2013/09/cutremure-la-izvoarele.html

  • Nu va mai pripiti in concluzii si cititi despre dispozitivele H.A.A.R.P. prezente la Galati in numar covarsitor de mare !!

  • Lista lichidelor injectate in sol si toxicitatea o gasiti pe situl Halliburton (denumirea firmei din america-cautati pe google).Nu m-ar mira sa fie exploatari in zone izolate si nimeni sa stie nimic…