Politică

Zece pacate care au ucis capitalismul

Trebuie sa reinventam felul in care traim, muncim, invatam si facem afaceri

De ieri, capitalismul asa cum il stiati a disparut. Odata cu aceasta criza economica trebuie sa reinventam felul in care traim, muncim, invatam si facem afaceri. Avem nevoie de o viziune globala, avem nevoie de libertate, de initiativa, de creativitate, avem nevoie de institutii si de companii responsabile care sa realizeze in sfarsit ca lumea nu se reduce doar la o piata de bunuri si servicii. Capitalismul in forma in care-l stiam a disparut in aceste zile prin interventia rapida si brutala a guvernelor in incercarea disperata de a salva lumea de la faliment. In spatele prabusirii stilului occidental de viata s-au aflat erori de comportament si interpretare. Sa le spunem pacate. Va prezint zece dintre ele.

1.Lacomia. A disparut o lume in care cei favorizati doreau tot mai mult. Presiunea actionarilor obsedati de profit pusa pe umerii managementului a dus la comportamente aberante, facandu-i pe sefii companiilor sa-si asume riscuri din ce in ce mai mari pentru a-i multumi pe investitori.

2.Puterea. Dorinta de a invinge competitia cu orice pret a dus la distrugerea diversitatii mediului de afaceri, aservind intreaga planeta unui numar mic de companii.

3.Cantitatea. Progresul a insemnat prea multa vreme cat mai multe automobile pe cap de locuitor.

4.Lenea. Timpul petrecut la televizor e o falsa relaxare. Iar saptamana de lucru nu poate avea 30 de ore.

5.Egoismul. Nu doar cei apropiati sunt importanti, ci si vecinul de palier, colegul de serviciu si tipul din metrou cu privirea pierduta.

6.Frica. Creditul nu ne-a ajutat numai sa ne cumparam case si masini, ci ne-a luat si curajul de a incerca lucruri noi, cariere noi, legandu-ne de slujbe prost platite.

7.Prostia. De cata inteligenta e nevoie pentru a trai cu senzatia ca pretul unei case creste la infinit?

8.Infumurarea. Multi dintre manageri se credeau stapanii universului din cauza bonusurilor de milioane de euro. O vreme au trait cu senzatia ca merita acei bani. Era doar o senzatie.

9.Plictiseala. Nu te poti satura de o casa sau o masina. Sunt bunuri de folosinta indelungata. Asta inseamna ca trebuie pastrate mai mult de cinci ani.

10.Birocratia. Companiile care functioneaza prin proceduri din ce in ce mai complicate nu pot reactiona rapid la provocarile realitatii… si pier. Ati auzit de Lehman Brothers?

Autor: Emilian Isaila

sursa: http://www.adevarul.ro/articole/zece-pacate-care-au-ucis-capitalismul.html

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu