Rezervele de minereu de la Cupru Min au trei peţitori din lumea largă, astfel că este posibil ca Ministerul Economiei să se îndrepte către o licitaţie cu final fericit. Până acum, licitaţiile organizate de stat nu prea au avut noroc, contestaţiile şi anulările fiind pe bandă rulantă. Nici la Curpu Min situaţia nu este definitivată, pentru că greul abia cum începe – negocierea preţului cu care ţara vinde tona de minereu. Având în vedere domeniile de utilizare a cuprului, este de aşteptat ca să nu mai existe rateu la finalizarea licitaţiei pentru vânzarea acestei resurse.
Ministerul Economiei a anunţat că, până la expirarea termenului, 2 septembrie, trei companii au depus oferte pentru cumpărarea rezervelor de cupru de la Cupru Min – Yildirim Holding Inc. (Turcia), Trafigura (Olanda) şi Glencore (Elveţia). Acestea au depus documentele necesare înscrierii în procedura de selecţie şi verificare a eligibilităţii în vederea achiziţionării de concentrat de cupru, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei. Procedura de vânzare a minereului este destul de complicată, înscrierea fiind prima etapă a licitaţiei. Urmează negocierea pe bază de oferte preliminare şi neangajante, apoi oferta în plic închis.
Competitorii finali vor fi anunţaţi de către Ministerul Economiei după ce vor fi verificate documentele depuse de cele trei companii, precizează comunicatul. Ministerul scoate la vânzare cantitatea maximă de 331.890 tone de concentrat de cupru, câştigătorul licitaţiei putând să beneficieze de această cantitate pe parcursul a 7 ani, conform unui grafic specificat în documentaţia iniţială privind procedura de vânzare.
Coloşi mondiali
Toate cele trei companii care au depus documentaţia pentru licitaţie au o prezenţă solidă pe piaţa mondială a resurselor minerale.
Grupul turc Yildirim a fost invitat personal de către Varujan Vosganian, ministrul Economiei, să participe la licitaţie. Compania este un gigant industrial, cu activităţi în mai multe domenii, de la minerit şi energie, la construcţia de nave şi comerţ.
Cea mai recentă achiziţie a grupului, anunţată în luna august, este Mechel Chrome, divizie a grupului rus Mechel, care a avut patru uzine siderurgice în România şi care stau să se închidă toate.
Glencore Xstrata deţine supremaţia pe plan mondial în ceea ce priveşte comerţul cu petrol, metale şi alte resurse minerale. Prin fuziunea Glencore cu compania minieră Xstrata a rezultat cel mai mare trader de astfel de produse din lume, cu cifra de afaceri de peste 200 miliarde de dolari, mai mare lejer decât PIB-ul României.
Cât priveşte Trafigura, companie înregistrată în Olanda, consemnează o cifră de afaceri sensibil mai mică decât Glencore, de “numai” 120 miliarde de dolari anual. Grupul are afaceri în toată lumea, fiind specializată în tranzacţii cu petrol, metale şi resurse minerale, precizează economica.net.
Societatea Cupru Min a mai trecut printr-o licitaţie, în 2012, câştigată de firma Roman Copper, dar anulată, în cele din urmă, de minister.
Autor: Luminita Moroianu
Sursa: Puterea
Adauga comentariu