Analize și opinii Cultură și Familie Politică

„Voi protesta împotriva şmenului naţional decorat cu geanta Vuitton”

Am ieşit în piaţă pentru că în sâmbăta aceea, când jandarmii împingeau în afara Pieţei un protest paşnic, am avut revelaţia marii minciuni care a fost livrată şi menţinută de întreaga clasă politică în ultimii douăzeci de ani: Revoluţia română s-a încheiat şi democraţia s-a instaurat în socie­tatea românească.
Guvernările s-au succedat în timp şi de fiecare dată am fost puşi în situaţia de a alege între două rele. Ne-am dus resemnaţi la cabine, ştiind în sinea noastră că oricum lucrurile nu se vor schimba şi că votăm doar ca să ne aliniem social. Şi pentru că nu s-a schimbat nimic, acceptăm zi de zi acest totalitarism în haine de oaie, mizeria unei chinezării prăfuite pe raftul democraţiilor europene.

Am să mă duc în fiecare seară la Fântâna Arhitecturii, pentru că refuz târgul pe care mi-l propune de fiecare dată clasa politică (toată de la stânga la dreapta): voturi contra mâncare. Conştiinţa mea contra consumerismului cu savoare de libertate. Reţeta politico-alimentară, produsă de laboratoarele securiste de ieri şi de azi care au scos poporul în stradă în ’89, este utilizată de partide şi acum, fiind înfăşurată în pungi de plastic portocalii, roşii, galbene şi, mai nou, violete.

Voi protesta împotriva şmenului naţional decorat cu geanta Vuitton şi colorat cu rujul strident al fetiţei lui tata, care aruncă limba română în mi­zerie. Voi protesta pentru că visul democraţiei româneşti se destramă la fiecare şpriţ între baronii de partid-judeţ care apoi, la televizor, mimează lupta politică. Voi protesta împotriva micilor hoţii cotidiene justificate şi încurajate de existenţa marilor hoţii.

Trag linie după aceşti ani, şi bilanţul dă cu minus. Dacă totalitarismul comunisto-bolşevic a distrus orice formă de exprimare a socie­tăţii civile, totalitarismul dâmbo­vi­ţean în blană de oaie a înregimentat societatea civilă pentru a o controla. Iar când nu a putut face asta a etichetat-o şi a aruncat-o în derizo­riul creat de minţile obtuze ale activiştilor de partid: golani, ciumpalaci, infractori, viermi. De când protestez primesc invariabil aceeaşi întrebare devenită şi şablonul propagandei de orice culoare: „Auzi, dar voi de ce protestaţi? Aaa… deci vreţi să-l daţi jos pe Băsescu. Aha…deci ţineţi cu USL-ul, cu PC-ul, cu PPDD-ul”. Pentru români au dispărut nuanţele. Pentru ei nu există societate civilă. Există doar PDL şi USL. Doar PPDD şi PNG. În afara politicii nu mai există nimic. Nu mai există cetăţeni, nu mai există conştiinţe, nu mai există revendicări, nu mai există dreptul la o exprimare liberă. Aaaa, mai există ceva. O jandarmerie politizată, care, atunci când nu-şi etalează echipamentul de luptă, păzeşte florăria de la Geografie.

Într-o societate sănătoasă, de­mocratică, societatea civilă are două roluri importante. Oferă feedback puterii politice pentru a o proteja de derapaje şi îi oferă resursele unei guvernări orientate către cetăţeni sau comunităţi. Într-o societate sănă­toasă, puterea politică încurajează şi susţine societatea civilă ca antidot la boala care macină orice putere politică, şi anume cancerul corupţiei.

În fiecare zi voi striga alături de ciumpalacii de azi că libertatea şi democraţia înseamnă mai mult decât coşul plin de promisiuni deşarte ale puterii politice. Înseamnă demnitatea de a trăi decent într-o ţară unde fiecare cetăţean sau grup de cetăţeni se poate exprima liber. Demnitatea cetăţeanului înseamnă creşterea şi dezvoltarea ei prin modele de educaţie şi prin accesul la aceleaşi şanse. Înseamnă sisteme de sănătate şi, mai presus de toate, înseamnă orientarea resurselor către prorităţile cetăţenilor, şi nu orientare lor către interesele clienţilor politici. Voi protesta pentru că leagănul verde al copilăriilor noastre valorează mai mult decât un pumn de arginţi.

În fiecare seară, acolo aleg să renunţ la resemnarea care le alimentează lor puterea. Pentru că în final la ce le-ar folosi o societate civilă sănătoasă, puternică şi în permanenţă trează? Indiferent de ce culoare este, puterea corupe. Şi de multe ori corupe absolut. România! Trezeşte-te!

Autor: FELIX ADRIAN CRĂCIUN
sursa: jurnalul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • degeaba incercam noi sa facem ceva bun fara Dumnezeu ! ni s-au scos din minte principiile dumnezeiesti! democratia este un sistem demonocratic -Sf IUSTIN POPOVICI, ne comportam ca niste oameni fara minte,ar trebui sa punem mana sa cautam legile dumnezeiesti caci pentru asta am fost creati, dar noi am fost educati ca suntem maimutze si sa cautam doar ce se vede :2 sunt pe lista sa alegem unul !!in afara listei nu avem minte sa gandim !

  • Se vede din prima că autorul articolului a fost spălat pe creier de sistem. Învârte vorbe frumoase, fără a atinge fondul problemei. Dar poate nu ştie, că îl depăşeşte acest aspect, că el ca noi toţi de altfel suntem sclavi. Asta prevede Constituţia, la art.2, alin.2. În momentul când tu nu eşti suveran în nume propriu, te uiţi în DEX şi vezi de ce anume eşti lipsit. De toate libertăţile unei fiinţe libere şi responsabile. Aşa că totul este o abureală, caterincă şi frecţii.

  • Inpotriva cui demonstram? alui X,Y sau Z?Exista cineva pe scena politica care sa fie curat si sa merite sa ramina pe scaun? Toti politicieni au demonstrat de la inceputul”democratiei”ca sint bolnavi de incompetenta,nepotism,favoritiem, hotii si orice altceva mai rau,numai de cinste si bun simt nu au fost capabili sa de-a dovada.Toti au fost trimisi la putere sau in opozitie , pe listele partidelor iar la ultimul scrutin de colegii la recomandarea sefilor partidelor.In consecinta protestul se indreapta asupra intregi clase politice.Nu putem spune ca toti membri de partid sint … bolnavi dar putem spune ca principali vinovati pentru starea actuala a tari sint partial membri de partid si in totalitate sefi partidelor care au trimis in primele rinduri ale bataliei politice pe locotinenti lor bolnavi de nepotism,favoritism hotie etc si pentru care tara se afla acum intr-o stare vecina cu sclavagismul modern.Omenirea se zbate ca pestele pe uscat.uni preferind chiar sinuciderea in locul suferintelor de zi cu zi si a peisajului dureros privind membri familiei care rabda de foame si frig.Intr-o tara, cu un pamint bun pentru o agricultura excelenta.cu resurse naturale si oameni muncitori nivelul de trai ar trebui sa fie altul.Voi cei vizati, intelegeti a-ti inteles ceva?

  • Din start vreau sa spun ca sunt membru al unui partid politic. Si tot din start recunosc ca sunt de acord ca majoritatea oamenilor din aceste partide sunt lipsiti de valoare si motivarea principala a prezentei lor intr-un partid sau altul este ideea de a “ajunge la ciolan”.
    Dar as vrea sa va intreb daca v-ati gandit vreodata de ce se intampla asta? Va spun eu, stimati “membri ai societatii civile”: pentru ca oamenii buni, valorosi, care vor sa faca ceva pentru toti, nu doar pentru sine, stau deoparte si intorc capul, de cele mai multe ori (alteori critica fara a pune umarul la o schimbare in bime). Pai pe locurile care trebuie ocupate, daca cei buni se dau la o parte, cine se va urca? Toate jigodiile.
    Ceea ce vreau sa spun este ca noi, inclusiv voi, toti suntem de vina pentru ce se intampla astazi. Si daca veti sta pe margine criticand, nu veti ajuta cu nimic. Puneti mana si faceti ceva! Eu macar incerc.

  • important este sa avem atitudine ,
    important e sa punem realitatea ce ni se serveste sub semnul intrebarii si sa gasim alternative chiar daca par deplasate sau nu cad in acord unele cu altele .
    important e sa facem ceva care sa atraga atentia asupra opiniei noastre .
    ACESTA ESTE SEMNUL CA NU SUNTEM SPALATI PE CREIER !

  • “….resemnarea care le alimentează lor puterea. Pentru că în final la ce le-ar folosi o societate civilă sănătoasă, puternică şi în permanenţă trează? Indiferent de ce culoare este, puterea corupe. Şi de multe ori corupe absolut. România! Trezeşte-te!”
    Citatul din articol pune “diagnosticul” corect ,ba mai mult indica si “medicamentul” care in timp ne poate vindeca România! Trezeşte-te!”
    Respect pt autor.