Politică

Vizita lui Obama în Germania, pe fondul protestelor a zeci de mii de germani nemulțumiți de condițiile negocierii Tratatului de liber schimb transatlantic

5549c822df7a8b076a711fce5aca290f622e15bfZeci de mii de persoane au protestat sambata in orasul Hanovra din nordul Germaniei, fata de proiectul de acord de liber schimb dintre Uniunea Europeana si Statele Unite, in ajunul vizitei presedintelui american Barack Obama, transmite AFP.

Potrivit politiei, peste 35.000 de persoane au participat la demontratia impotriva Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), organizatorii sustin insa ca numarul participantilor ar fi ajuns la 90.000.

Multimea a defilat pasnic sambata dupa-amiaza, a constatat un jurnalist AFP prezent la fata locului, si au fluturat pancarte cu mesaje impotriva TTIP.

“Nu vrem TTIP. Vrem democratie, nu cultura secretului si puterea marilor corporatii”, a declarat o pensionara germana prezenta la protest.

“Nu exista niciun motiv sa mergem in pas cu SUA. Societatea europeana nu are nevoie sa progreseze in detrimentul mediului inconjurator”, considera un ceh in varsta de 38 ani care locuieste in Germania de doi ani.

In octombrie la Berlin au defilat intre 150.000 si 200.000 de oameni impotriva acordului de liber schimb. ONG-urile si sindicatele contesta de mai multe luni acordul, considerand ca ar diminua normele sanitare europene, aducand-le la nivelul celor din SUA, si ca da posibilitatea multinationalelor sa conteste legile unui stat in fata curtii de arbitraj.

Scepicismul este resimtit pe ambele maluri ale Atlanticului. Doar 17% dintre germani si 15% dintre americani cred ca acordul TTIP este “un lucru bun”, in timp ce peste 50% dintre americani si germani cred opusul, dupa cum releva un sondaj realizat in 2014 de fundatia Bertelsmann.

Statele Unite si Uniunea Europeana continua negocierile pe tema Acordului de parteneriat comercial, care ar putea intra in vigoare de anul acesta.

Barack Obama urmeaza sa fie in orasul german Hanovra duminica si luni

Sursa: HotNews

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Eu cred ca va reprezenta un semnal pt toti cetatenii obisnuiti din UE, atunci cand intr-un stat din aceasta, oamenii de rand vor renunta la teama, se vor solidariza intre ei si isi vor lua soarta in propriile maini, prelund prin forta, puterea politica(fiind ajutati de membrii patrioti ai serviciilor nationale de informatii si de ce nu, si de serviciile rusesti) si executand elitele tradatoare de la conducere(operatie absolut necesara). O astfel de reusita ar antrena “rostogolirea unui urias bulgare de zapada” peste intreaga structura demonica, numita UE.

Abonează-te la newsletter