Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Vicepremierul Ungariei: Nu vom renunta niciodata la autonomia maghiarilor din afara Ungariei

Semjen ZsoltStirile ProTV: Vicepremierul Ungariei: Nu vom renunta niciodata la autonomia maghiarilor din afara Ungariei

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat ca Guvernul ungar nu va renunta la autonomia culturala pentru maghiarii din diaspora si la cea teritoriala pentru maghiarii majoritari in anumite regiuni.

Semjen Zsolt a spus, la deschiderea oficiala a celei de-a XXIII-a editii a Universitatii “Tusvanyos”, ca Guvernul ungar are grija de cetatenii maghiari aflati pretutindeni in lume si ca nu va renunta la ideea acordarii autonomiei culturale celor din diaspora si a celei teritoriale pentru maghiarii majoritari in anumite regiuni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Nu vom renunta niciodata la ideea autonomiei, toti pasii trebuie sa fie pentru autonomie – pentru ungurii din diaspora autonomie culturala si autonomie teritoriala pentru cei care traiesc in bloc“, a spus Semjen Zsolt.

Totodata, Vicepremierul Ungariei a transmis un mesaj “prietenilor romani”, respectiv ca nu doreste ca maghiarii care traiesc in alte state sa fie considerati “cetateni de rangul doi” si ca autonomie exista in Uniunea Europeana (UE).

“Le transmitem prietenilor romani ca nu este nimic special in asta, maghiarii nu au cerut niciodata nimic din ceea ce nu este in UE. Daca altii pot, si noi putem. Nu putem accepta sa fim cetateni, natiuni de categoria a doua. Daca alte persoane si natiuni au drepturile acestea, daca altii pot, si noi putem. Prietenii romani trebuie sa vada ca nu vom renunta niciodata la asta – dar asta nu inseamna un lucru neauzit, ci este un lucru prezent in UE. Nu vom renunta niciodata la acest scop”, a conchis Semjen Zsolt.

La deschiderea oficiala a Universitatii “Tusvanyos” au mai participat Nemeth Zsolt, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, Torro T.Tibor, presedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania si primarul statiunii gazda, Albert Tibor.

EvZ: Vicepremierul Ungariei: “Dacă aş avea cetăţenia română, aş vota pentru Traian Băsescu. Are carismă”

Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei, susţine că dacă ar avea cetăţenie română ar vota pentru rămânerea preşedintelui Traian Băsescu în fruntea ţării. Dacă ar fi să mă joc cu gândurile şi dacă mama şi-ar fi păstrat cetăţenia română, iar eu aş fi avut cetăţenia română, aş fi votat pentru preşedintele suspendat Traian Băsescu”, a declarat Semjen Zsolt, la Universitatea de Vară “Tusvanyos”, adăugând: “Băsescu face parte din familia Partidului Popular European, PDL şi FIDESZ fac parte din această familie”.

“Pentru prima dată un preşedinte, un lider, a spus că există judeţe unde trăiesc maghiari în majoritate şi că ar trebui să aibă statut special. Traian Băsescu este o persoană şi un preşedinte cu carismă”,a mai spus vicepremierul maghiar.

sursa: razbointrucuvant.ro