Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Valoarea zacamantului de la Cupru Min, de 75 de ori mai mare decat pretul de vanzare. In pamant mai sunt 400.000 tone de argint si 20.000 tone de aur

Apar detalii cel putin ciudate in legatura cu vanzarea Cupru Min, adica societatea care exploateaza 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. In primul rand, la stabilirea pretului de incepere a licitatiei nu a fost luata in calcul si valoarea uriasa a zacamantului din subteran, de 75 de ori mai mare decat pretul de vanzare, spune Ministerul Economiei. Asta in conditiile in care minereul mai contine pe langa cupru si aur, dar si argint. Curios, raportul de evaluare a fost intocmit de o firma cu patru angajati, cu sediul intr-un apartament din Alba Iulia.

Sediul firmei care a stabilit pretul Cupru Min, SC Evaluar, cu un capital social 5.000 de lei, infiintata acum 10 ani, are 4 angajati si un profit anual de 12 mii de euro.

Pentru ca nu reusim sa gasim pe cineva “acasa”, incercam sa aflam de la Agentia pentru Rezervele Minerale, detalii despre raportul de evaluare.

Mergem la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, institutia din Ministerul Economiei care a organizat licitatia. Asa aflam ca in stabilirea pretului minei, SC Evaluar nu a luat in considerare zacamantul de cupru care, printre altele, mai contine aur si argint. De altfel, si sterilul din lacul de decantare, din care mai pot fi extrase metale, a fost trecut cu vederea in evaluare.

Surprinzator este si faptul ca nu a fost organizata o licitatie pentru angajarea firmei care a stabilit pretul minei. Totul este legal, spune firma din Alba Iulia. In 2008, la prima tentativa de privatizare a Cupru Min, s-a organizat o licitatie pentru intocmirea raportului de evaluare, iar raportul de astazi este doar o “actualizare”.

Potrivit estimarilor Ministerului Economiei, valoarea totala cuprului din mina, aproape 2,5 milioane tone, este de 15 miliarde de euro. De 75 de ori mai mare decat pretul de vanzare. La pachet, compania care a castigat licitatia a primit aproape 400 de mii de tone de argint si aproape 20 de mii de aur.

sursa: incont.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Nu se poate asa ceva! cineva sa ii opreasca pe nenorocitii astia!!!!
    De ce sa le dam la altii cand am putea noi sa traim total independent din impresionantele bogatii ale tarii fara sa mai depindem de mancarea slaba plina de E-uri care vine din afara!!
    E revoltator! asta inseamna furt legal cu acte in regula! Cine este acest Iuda care vinde bogatiile poporului roman pentru care si-au varsat sangele stramosii nostrii, pe bani de platic fara valoare???? E ca si cum ai vinde un lingou de aur de un Kg pe 2 lei!!! este revoltator,rusinos si injositor!!! Oare cat timp o sa mai se tarasca onoarea si numele neamului romanesc prin mocirla aceasta plina de interese politice si personale ale unor inalti demnitari????Doamne! te rog !ai mila de tara aceasta atat de bogata material cat si spiritual!
    Rosia Montana cu impresionantele ei resurs de aur SI NUNUMAI nu a fost o suficienta batjocura pentru tara noastra??? Mai ne trebuie un exemplu???
    Vorba aia: Luati-ne tot ba! ca stam si in p@#& goala in fata voastra!!!
    Doamne ajuta-ne ca Tu esti singurul care ne mai poate scapa!!!

  • numai rezervistii din armata daca s-ar organiza si ar iesii in strada negrupati,ar putea o data ajunsi la guvern si presedentie sa le ocupe si sa redea puterea poporului pentru ai putea judeca si condamna pe spionii MRU SI CHIORU ZIS BASESCU ! aU OARE MILITARII ARMATEI ROMANE ATITA CURAJ SIPATRIOTISM INCIT SA SE JERFEASCA PE ALTARUL INTERESELOR NATIONALE ALE ACESTUI POPOR ?SAU EI NU SINT IN STARE SA-SI DEA VIATA DECIT A MERCENARI AI UNCHIULUI SAM ? Pentru ca daca este asa atunci nu are rost sa se mai vaicareasca ca le-au fost taiate pensiile …fiinca in cest caz nu merita pensie de loc !

  • Nu vreau sa para un comentariu rauvoitor dar informatia ca exista minereu de aur si argint in minele de cupru, este de fapt geografie si geologie de scoala generala. IN orice mina de cupru exista aur si argint. Asa a facut natura sa fie. Minciuna cu exploatarea cuprului este fapt o vrajeala pentru mase. Interesul real este pentru metalele pretioase.

  • Apropo de firma de evaluatori. Se înţelege clar că dacă o firmă de evaluare are sediul în buricul unei mari capitale, în nişte birouri belea, dar are angajaţi proşti, este mult mai bună decât nişte oameni la care le merge mintea pe bune, dar au sediul într-un cort.Pentru că neuronii sunt aduşi de mediul de lucru în care lucrezi. Corolar la reprezentanţa Mercedes a lui tata Ţiriac, există mecanici super, iar la un service de cartier, mecanicii sunt slabi. Realitatea ne demonstrează oricând că este exact invers. natura ne arată asta. Trufele se găsesc prin pădure aiurea, nu cresc în mediu aseptic în seră. Dar bătălia pentru ciolan cuprinde toate etapele. Şi se poate lua în consideraţie faptul, că dacă România exploata cuprul, îl vindea fabricilor de stat pe care le posedăm.Dar la noi în ţară nu se produce nimic, iar materialele feroase sunt tratate de mass media ca şi cum ar fi heroină.Nu am auzit de fabrici care să fi luat cupru de la noi, iar de exporturi nici atât. Un popor de bizoni, laşi, fricoşi, vor asista întotdeauna la bătălia dulăilor pe ciolanul ţării, aceştia folosind trompetele din dotare din mass media. Deplâng faptul că Pişta baci a auzit că s-a vândut CupruMin, şi de atunci nu mai are somn, şi plânge ca un copil. Alooo spitalul de nebuni!!! Smurdul!! Vedeţi că trebuie să vă autosesizaţi că au început să apară din ce în ce mai mulţi clienţi pentru voi.