Analize și opinii Politică

Cazul Borbely: Un ŞANTAJ cu rădăcini vechi. MRU+Chevron+OMV=LOVE. MRU: “nu există necesitatea unui aviz de mediu în ceea ce priveşte acordurile petroliere”

Scandalul în care este implicat ministrul Mediului şi Pădurilor în aceste zile reprezintă doar vârful unui iceberg apărut în vara anului trecut. La două zile după ce a refuzat să garanteze exploatările companiei Chevron, Borbely a fost nevoit să-și prezinte demisia.

În prima parte a lunii iulie a anului trecut, ministrul Mediului şi Pădurilor s-a mai aflat încă o data în postura de acuzat într-un dosar de trafic de influenţă instrumentat de anchetatorii DNA Oradea, conform Realitatea TV. În perioada menţionată, procurorii anticorupţie au pus sub acuzare pentru cumpărare şi complicitate la cumpărare de influenţă două persoane. Consilierul personal al ministrului Mediului a fost contactat de către Ioan Ciocan pentru a obţine influenţa lui Laszlo Borbely, care, afirmau anchetatorii, era chiar persoana ce făcea obiectul anchetei. Acesta şi-a renovat un apartament prin intermediul firmei unui om de afaceri maramureşean. Lucrările au fost evaluate la 20.000 de euro şi au fost realizate pe cheltuiala firmei acestuia, care din 2007 pana in prezent, a obtinut peste 50 de contracte cu statul. În schimbul acestui serviciu, Laszlo Borbely urma să intervină la o instituţie aflată sub coordonarea sa, Direcţia Apele Române, pentru a favoriza firma lui Ioan Ciocan în primirea altor contracte, dar şi pentru a avea prioritate la plăţile lucrărilor deja încheiate.

Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea al DNA au inceput in acel moment urmarirea penala impotriva omului de afaceri Ioan Ciocan, pentru cumparare de influenta, precum si impotriva lui Szabolcs Szepessy, consilier personal al ministrului Mediului, Laszlo Borbely, pentru complicitate.

Anul trecut, ministrul se apăra de acuzaţiile anchetatorilor arătând că apartamentul din Calea Victoriei, care ar fi fost renovat şi utilat de Ioan Ciocan, nu îi aparţine.

„Sunt ferm convins că justiţia trebuie să-şi facă treaba, de aceea astăzi soţia mea şi cuscra, care este de fapt proprietarul apartamentului, s-au prezentat ca martori la DNA Oradea, fără avocat, pentru că nu avem nimic de ascuns. Să fie foarte clar“, declara Borbely.

In luna iulie a anului trecut, procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe Ioan Ciocan, patronul firmei Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, şi pe consilierul ministrului Mediului, Szepessy Szabolc.

În final, DNA a început procedura de urmărire penală împotrivă celor doi acuzaţi. Chiar şi în aceste condiţii, se pare că şeful de la Mediu nu a scăpat în totalitate de “fantomele trecutului” şi că puterea s-a asigurat că poate avea la îndemână în orice moment un instrument de şantaj împotriva lui Borbely.

Astfel, cazul acestuia nu este străin de scandalul iscat în jurul companiei Chevron. Aşa cum a declarat şi Victor Ponta la conferinţa de presă despre acest subiect, “cel mai interesat de acordarea unei adeverinţe de mediu este Traian Băsescu şi Ungureanu, evident“. În urmă cu câteva zile, şeful companiei Chevron România a declarat că decizia de a menţine caracterul secret al contractului a fost luată de statul român care a solicitat în mod special acest lucru.

Având în vedere aceste două aspecte, dorinţa de a păstra secretul cu privire la înţelegerea cu Chevron şi informaţiile conform cărora Traian Băsescu şi Mihai Răzvan Ungureanu sunt “cei mai interesaţi” de eliberarea adeverinţei de mediu, pe care Laszlo Borbely a refuzat-o, legăturile se generează în mod automat şi apare ipoteza fireasca a reapariţiei problemelor pentru Borbely exact în acest context. El nu a dorit să elibereze adeverinţa de mediu în jurul căreia au existat nenumărate solicitări la nivel foarte înalt şi nici nu a reacţionat la ameninţarea unui eventual şantaj, astfel că repercusiunile acestei hotărâri încep să iasă la iveală.

Procurorii DNA l-au acuzat pe acesta ca nu a declarat apartamentul despre care ministrul spune ca se afla in proprietatea soacrei fiului sau vitreg. Aceasta, insa, a recunoscut in fata procurorilor ca nu a avut resurse financiare pentru a achizitiona imobilul si ca a primit sprijin in acest sens de la familia Borbely. Astăzi, Laszlo Borbely a fost chemat de premierul Mihai Răzvan Ungureanu la Guvern pentru a discuta în legătură cu acest subiect, iar întâlnirea s-a încheiat cu demisia ministrului Mediului, care oricum nu avea prea multe variante la dispoziţie în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu avea posibilitatea de a-l suspenda, lucru ce urma să se petreacă, probabil, dacă Borbely opunea rezistentă la întrevederea cu premierul. (Corneliu Avram – sursa: ghimpele.ro)

Ungureanu: Nu e necesar niciun aviz de mediu pentru acordurile petroliere

Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, joi, după anunţul demisiei ministrului Mediului Laszlo Borbely, că nu există necesitatea unui aviz de mediu în ceea ce priveşte acordurile petroliere. Premierul, în calitate de interimar la Mediu, a refuzat să aducă în discuţie proiectul Roşia Montană.

“În ceea ce priveşte acordurile petroliere, nu exită absolut nicio necesitate pentru un aviz de mediu, după cum a spus şi domnul Borbely […]. Nu cred că se pune acum în discuţie proiectul Roşia Montană”, a declarat Ungureanu, de la Ministerul Mediului.

Primul ministru a vorbit şi despre relaţia dintre acesta şi Laszlo Borbely, mulţumindu-i public acestuia din urmă pentru eforturile depuse în timpul mandatului şi invocând o “veche camaraderie” care îl leagă de ministrul demisionar. (sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Toată frecţia asta cu mediul şi cu acordul de mediu, lasă de înţeles că o hârtie ştampilată şi semnată de un om, face ca orice agent poluant să o ia la fugă sau să-şi facă sepuku.Mai mănâncă omul kkt, mai cu lingura, mai cu polonicul, nici eu nu am scăpat de asta, dar frăţioare, unii au început să mănânce cu vidanja. Câtă abureală şi şpăgăraie este în şerpăria capitalismului, pentru aburirea bizonilor, îţi vine să te cruceşti.

  • Traian Basescu, aceasta figura sinistra a clasei politice romanesti trebuie urgent debarcat de la Cotroceni pana nu e prea tarziu. Daca isi desavarseste planul pe care la copt in mintea sa bolnava, vom devenii slugi ale ocultei mondiale pentru multi ani de acum incolo.
    Instrainarea resurselor strategice ale statului va avea repercursiuni dramatice pentru noi romanii.