Politică

Uniunea Europeana riscă o criză de legitimitate. Marea Britanie va încerca să obţină descentralizarea UE

20110504_dismantling_the_brussels_eu_broken_eu_flagUniunea Europeana risca o criza de legitimitate. Manifestarea cea mai extrema, dar nu singura, are loc in Marea Britanie, unde cetatenii ar putea sa voteze iesirea din UE. Este nevoie de reforme care sa interzica Brusselului sa mai intervina in lucruri ce ar fi mai bine lasate in responsabilitatea statelor.

William Hague, Ministrul britanic de externe, a cerut saptamana trecuta reforme care sa descentralizeze puterea Uniunii Europene spre beneficiul tuturor statelor membre, nu doar a Marii Britanii. Acesta a declarat ca “merita lupta pentru schimbare in cadrul UE pentru ca acea schimbare nu va favoriza doar Marea Britanie ci si toate celelalte state membre”.

„În prezent, UE joacă în ţara noastră un rol mai mare decât şi-ar dori cei mai mulţi dintre cetăţeni. Britanicii vor schimbări. Noi vrem o schimbare reală a funcţiilor UE, încetarea centralizării permanente, vrem o Europă care să conştientizeze că ne aflăm într-o cursă, o Europă care să se ocupe nu de crearea de reguli, ci de returnarea puterii şi prerogativelor parlamentelor naţionale şi alegătorilor”, a declarat Hague în timpul unei conferinţe a Partidului Conservator, desfăşurată în oraşul Manchester.

“Trebuie sa acordam Uniunii Europene mecanismele care sa opreasca interventiile care nu sunt necesare, sa descentralizam puteri ce lucreaza cu parlamente nationale si guverne si sa punem aceasta putere in mana acestor parlamente nationale si guverne”. Parlamentele trebuie sa primeasca instrumentele necesare pentru a putea actiona in consecinta, a mai afirmat acesta.

Surse: Vocea Rusiei și Money Street