Politică

Ungaria nu a dat înapoi: Din 2014, nici o persoană fizică nu mai poate cumpăra peste un hectar de teren agricol

agroIntrată în vigoare pe 15 decembrie anul acesta, legea care interzice vânzarea de teren agricol către străini își va vedea efectele începând din mai 2014. Actul Terenurilor interzice tranzacțiile imobiliare cu pământuri ce au o suprafață de peste un hectar.

Dacă, inițial, în România, actul ce se dorea să limiteze vânzarea terenurilor către străini viza ogoarele de peste 100 de hectare, această limită a fost aspru criticată și, ulterior, s-a renunțat la ea. În Ungaria, suprafața-plafon este de doar un hectar și, la fel ca și în primele discuții de la noi, se aplică persoanelor fizice din țările membre UE, dar și din Ungaria. Astfel, vânzarea pământurilor devine, practic, imposibilă.

Cei care vor putea însă să cumpere pământ vor fi cei care dovedesc că au studii în agricultură sau silvicultură, sau care pot dovedi că au avut activități agricole în ultimii trei ani pe teritoriul maghiar. Și cei care dețin peste 25% din cooperative agricole înscrise în Ungaria pot să își cumpere în nume propriu ogoare în țara vecină.

Primele reacții au apărut din partea reprezentanților celor 200 de fermieri austrieci cu investiții în Ungaria. Însuși ministrul agriculturii din Austria, Andra Rupprechter,a reclamat că agricultorii străini vor avea impedimente în a lucra pământul din Ungaria.

Rupprechter a solicitat ministrului agriculturii din Ungaria, Sandor Fazekas, o întrevedere urgentă pe această temă, întâlnire ce ar putea fi programnată în zilele următoare, potrivit portalului politics.hu.

Sursa: Agrointel.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Bravo lor. Numai astfel se poate opri dizolvarea natiunii. Pamantul trebuie protejat si intretinut fiindca e cel care sigura existenta si perpetuarea natiunii. Guvernul Maghiar reprezinta poporul Mghiar care l-a ales sa sa mentina masurile de aparare.