Analize și opinii Extern Politică

Un studiu detaliat despre spionaj la scara planetara si “aplicatiile” Facebook

Investitori strategici membri ai diferitelor organizații cu caracter global, guverne, servicii secrete, acționari care preferă să-și păstreze anonimatul în spatele societăților precum Facebook, PayPal, LinkedIn, etc. S-a ajuns deja la un miliard de utilizatori care-și publică propria intimitate, numele prietenilor, imagini ale acestora, ce le place să facă, gânduri și proiecte de viitor, părerile proprii despre ceilalți, opiniile personale despre aspectele diverse ale situațiilor presante actuale, loc de întâlnire și mijloc de ”coeziune” pentru toți.Este vorba de o șeptime din populația actuală a globului terestru. Facebook deține cea mai mare arhivă de date personale din toate timpurile (cu imaginile de rigoare), utilizatorii furnizând toate datele în mod spontan! O primă problemă apare la publicarea pe propriul cont de Facebook a fotografiilor în care apar alte persoane, mai ales dacă nu li s-a cerut consimțământul.

O altă problemă ține de faptul că, atâta timp cât societăți precum Facebook sau Google vor folosi informațiile private exclusiv pentru crearea de spoturi publicitare ”țintă”, pentru mulți utilizatori ar putea fi un ”preț” acceptabil.

Dar ce s-ar putea întâmpla dacă respectivele date nu ar fi folosite doar pentru publicitate?

Care ar putea fi urmările folosirii bazei de date a Facebook, a Google pentru alte scopuri?

Să spunem că respectivele baze de date ar fi folosite de către entități statale (sau chiar supra-statale) sau de către autorități.Persoanele – utilizatori ar mai furniza, în mod spontan și fără să fie obligați, serviciilor secrete propriile date personale (inclusiv ale anturajului de prieteni) așa cum o fac în cazul Facebook, respectiv al oricărui alt serviciu de ”socializare”? Poate că nu, dar în realitate lucrurile se întâmplă în acest fel!

În aprilie 2006, pe când încă nu împlinise doi ani, Facebook a primit un ”spor” de capital de circa 27 de milioane de dolari.Printre cei care au contribuit la această sumă se află și societatea de investiții Greylock Partners care, în prezent, face parte din cei care dețin acțiuni la Facebook. Conform privco.com, octombrie 2012, acționariatul de la Facebook era următorul:

28,2% – Mark Zuckerberg;

25% – angajați ai Facebook;

11,4% – Accel Partners;

7,6% – Dustin Moskowitz;

5% – Digital Sky Technologies;

5% – Eduard Saverin;

4% – Sean N. Parker;

2,8% – Goldman Sachs;

2,5% – Peter Thiel;

1,5% – Greylock Partners;

6,5% – alții.

Pe lângă Facebook, cei de la Greylock Partners au contribuit, din punct de vedere financiar, și la dezvoltarea LinkedIn, Instagram, DropBox.

Greylock Partners este o societate de investiții specializată în seed / start up, early venture, mid-venture, late venture, growth, follow-on și late stage investment, cu precădere, în domeniile: tehnologie software și aplicații ale acestora, biotehnologie, comunicații, semiconductori (inclusiv pentru aplicații speciale), divertisment, jocuri (inclusiv cele on-line), multimedia, mediu social, comunicații GSM, internet, sănătate, tehnologie IT (baze de date, rețele, securitate

și stocare de date).Pentru investiții sunt avute în vedere, în principal, companii din Statele Unite, Canada, India, China, Europa și Israel.Societatea (http://greylock.com ) a fost înființată în 1965, are sediul în Sand Hill Road – Menlo Park, California și are ”secții – reprezentanțe” în Cambridge (Massachusetts), Bangalore (India), Beijing (China), Herzliya Pituach (Israel).

În prezent (martie 2013), ”chairman emeritus” la Greylock Partners este Henry F. McCance (68 de ani) care s-a alăturat acestei societăți în 1969.Înainte de Greylock Partners a lucrat timp de doi ani în biroul Secretarului Apărării (Ministrul Apărării) al Statelor Unite. McCance este prezent în multe consilii de administrație: Shiva Corporation, Greylock XI LP, Praecis Pharmaceuticals Inc, Peritus Software Services, Cabot Corporation, Enliven Inc, Esplanade Capital, Cue Ball Venture Strategies, Ocean Energy Institute fiind și administrator în cadrul The Yale School of Management.

Printre colaboratorii la ultima societate se află: Indra K. Nooyi (Pepsico Inc), participant a reuniunilor ”Grupului Bilderberg”; Wilbur L Ross (Compagnie Européenne de Wagons S.à.r.l.) dar și președinte al comitetului de investiții de la Rothschild NorthAmerica Inc; John Lawson Thornton (Laura Ashley Holdings Plc, societatea patronatoare a Standard & Poor’s);

William H. Donaldson (NYSE Euronext Inc), respectiv Tito Vidaurri (Deutsche Bank AG).

CITITI STUDIUL INTREG AICI(pdf): Fei-s-buc

sursA: badpolitics.ro