Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Băncile jupoaie – mână în mână cu parlamentarii și Guvernul

falit2România, victima sistemului bancar. Cum ni se refuză colacul de salvare financiar…

Peste 4,4 milioane de români ar putea beneficia de prevederile Legii Falimentului Personal, demers legislativ menit să îi apere de îndatorarea excesivă în faţa băncilor şi de executarea silită. Asemenea altor legi cu potențial de la noi, Legea Falimentului Personal stagnează la Comisia Juridică a Camerei Deputaților, de trei ani. De la adoptarea din Senat, din martie 2010, indiferența românilor, căreia i se adaugă un agresiv lobby bancar, Legea Falimentului Personal este resuscitată acum de inițiatorul legii, Iulian Urban, care a demarat o inițiativă civică de presare a Camerei Deputaților să voteze proiectul care ar putea apăra pe românii datori, aflați în fața unei dezlănțuiri în voie a băncilor sau altor instituții de creditare.

Potrivit proiectului redactat în 2009, orice persoană care nu îşi mai poate plăti restanţele ar putea intra în insolvenţă, după depunerea unei cereri în instanţă. Odată acceptată cererea, datoriile îngheaţă, ceea ce înseamnă că nu se mai adună penalizări care pot majora şi mai mult datoria iniţială. De asemenea, instanțele au și un alt rol hotărâtor, în contextul în care discutăm de colacul de salvare pentru persoanele care NU MAI POT și nicidecum cele care nu vor să își achite ratele.

În Marea Britanie şi SUA falimentul personal se declară utilizând o procedură similară celei aplicate companiilor, iar practica este deja adoptată și în Austria, Letonia, Ungaria sau Polonia. În multe dintre aceste țări, chiar experţii Fondului Monetar Internațional au scris legea, pe care au interzis-o în România!

Întrucât Legea Falimentului Personal vine în sprijinul a peste 4,4 milioane de români, îndatorați la bănci, adoptarea sa rapidă este cu atât mai necesară. Astfel, am discutat cu cel care a fost cel mai tânăr senator din istoria României, avocatul Iulian Urban. Inițiativa sa stagnează în sertarele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților încă din 2010, motiv care determină o grupare serioasă și o inițiativă cetățenească, menită să spargă bariera ignoranței impusă de clasa noastră politică. În acest sens, Urban a fost amabil să ne ofere mai multe detalii:

Reporter: Dl. Urban, „uite legea, nu e legea”, care sunt factorii responsabili de tărăgănarea unei legi în Parlamentul României, timp de trei ani?

Factorii responsabili de îngroparea Legii Falimentului Personal sunt POLITICIENII. Ei sunt singurii vinovați. Până la urmă, bancherii care le oferă bani, avantaje, nu fac decât să își apere profiturile făcute pe spinarea celor care votează parlamentari care își bat joc de ei; grav este „hai că l-ai votat pe nesimțit” ar fi o eroare, dar dacă vezi că tu mai ai un pas să fi dat afară din casă de bancă și el, parlamentarul, te ignoră și nu votează Legea Falimentului Personal și tot ție îți este jenă, frică, lene să îl pui la zid pe acest nesimțit de parlamentar, ei bine uite așa identificăm și al doilea factor responsabil : CETĂȚENII… sau mulți dintre ei.

Reporter: Zilele trecute, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a făcut un tur al televiziunilor de știri, unde a recomandat românilor să aibă încredere în bănci, burse și alte instituții creditoare. Cum ar trebui să reacționeze românii în această situație?

Românii care mai citesc și altceva decât tabloide și care mai văd la TV și altceva decât Acces Direct sau aberațiile de la ProTv, au văzut că și în Cipru guvernatorul a făcut acum o lună turul mass-media și a spus la fel, iar la două săptămâni le-a închis accesul la bani și acum fluieră a pagubă. Faptul că românii se lasă prostiți și păcăliți de politicieni, bancheri și alți șmecheri, este o culpă a lor directă și este o alegere pe care o fac, dar prin care nenorocesc viitorul copiiilor lor, căroră nu le dau nici o șansă să nu trăiască așa cum au făcut-o ei, adică în genunchi!

Reporter: Adoptarea unei Legii Falimentului Personal, va prejudicia în vreun fel sau altul vreuna din taberele implicate (cetățeni, bănci, politicieni)?

Legea Falimentului Personal vine să așeze între bănci și cetățeni o relație de legalitate, normalitate, onestitate. Băncile nu vor asemenea reguli pentru că, acum, efectiv jupoaie – mână în mână cu parlamentarii și Guvernul – și ultimii bani din buzunarele unor cetățeni care nu au nici o reacție. Am demarat acum o lună o initiațivă amplă în mediul online, legată de Susținerea Legii Falimentului Personal și avem… 1300 de LIKE-uri, iar un individ din mediul tabloid care nu produce nimic, are aproape 300.000! Asta ne arată că românii își merită soarta cu vârf și îndesat și este numai vina lor că au asemenea politicieni sau că băncile își bat joc de ei; ați vazut în Bulgaria, au ieșit în stradă sute de mii de bulgari împotriva băncilor. La noi?

Reporter: Ce se urmărește prin aceste reacții ale FMI, sistemului bancar autohton, cât și indiferența clasei politice?

Bancherii și politicienii își urmăresc scopurile, își construiesc averi uriașe, își bat joc și-i jupoaie pe fraierii care, în loc să iasă în stradă, să lupte pentru drepturile lor, stau în casă și își plâng de milă, fără să ne susțină pe noi, cei care vrem să-i ajutăm!

Reporter: Știu că unul din motto-urile d-voastră preferate este „Succesul se ascunde în ambiția de a nu renunța”, probabil vă și motivează să luptați în continuare pentru o lege, deși nu mai sunteți senator. Ce vă determină să credeți că politicienii ar putea fi convinși să voteze favorabil Legea Falimentului Personal?

NUMAI presiunea cetățenilor îi va determina pe îmbuibații din Parlament să își aducă aminte că sunt acolo trimiși de cetățeni și trebuie să voteze legi pentru români. Până când acești cetățeni nu vor reacționa, nu vom vedea legea votată!

Interviu realizat de Marius Florian
sursa: monitorulab.ro

Petitie OnLine
http://www.petitieonline.ro/petitie/sustin_legea_falimentului_personal_-p52231140.html – Semnează și tu!

Pagina susținătorilor Legii Falimentului Personalhttp://www.facebook.com/LegeaFalimentuluiPersonal

Textul complet al Legii Falimentului Personalhttp://www.urbaniulian.ro/2009/08/19/senatorul-urban-iulian-depune-la-senat-proiectul-legii-privind-insolventa-persoanelor-fizice/