Politică

Un nou pronume, pentru gen incert, a apărut în Canada

transgenderphoto5Mai multe şcoli din oraşul canadian Vancouver au renunţat să folosească clasicele pronume personale „el” (he) şi „ea” (she), atunci când se referă la elevii transgen, adoptând un nou pronume – „xe” (pronunţat [zi:]), scrie presa internaţională.

Autorităţile locale însărcinate cu bunul mers al şcolilor din oraş au aprobat noua politică, ce permite ca, pentru elevii cu gen incert, să fie folosite pronumele „xe, xem şi xyr” (în loc de el/ea, lui/ei şi al lui/al ei). „Le luăm apărarea acestor copii şi facem şcolile mai sigure şi mai cuprinzătoare”, a declarat Mike Lombardi, membru al comisiei care a aprobat noua regulă, potrivit bbc.com. Pe lângă apelativul special dedicat, elevii a căror identitate de gen este diferită de sexul biologic vor avea posibilitatea să folosească oricare dintre toaletele fetelor sau băieţilor sau toaleta unisex, care va fi obligatorie în şcoli.

Părinţii care pun la îndoială utilitatea schimbărilor spun că elevii de 6 ani nu pot înţelege probleme de identitate de gen, că unii dintre ei nu se descurcă să folosească toaleta singuri, cu atât mai puţin să aleagă un anumit tip de toaletă care li se potriveşte. Mai mult, la o dezbatere anterioară, ce a avut loc în luna mai, unii părinţi au declarat că nu se ţine cont de părerea lor, a psihologilor sau a medicilor.

Autor: Ioana Raluca Niţu

Sursa: Yahoo News