Analize și opinii Politică

Un guvern orb

Guvernul Boc si-a asumat raspunderea pentru pachetul de legi care vizeaza reducerea pensiilor si salariilor bugetarilor. Spectacolul asumarii raspunderii a fost jenant si penibil, dar o analiza a discursului primului ministru este ilustrativa pentru a intelege gradul de incompetenta a gastii de inepti care au ajuns la conducerea tarii.

Desi a facut mai multe apeluri la incetarea dezinformarii din partea clasei politice, o mare parte a discursului a fost o dezinformare in forma pura si distilata. De fapt, din toate afirmatiile facute de Emil Boc in fata Parlamentului, doar trei pot fi considerate neconditionat adevarate:

1. Romania consuma mai mult decat produce.

Este interesant ca guvernul a avut nevoie de atat de mult timp pentru a intelege acest fapt evident.

2. In ultimii douazeci de ani, clasa politica a construit un sistem economic cu dezechilibre structurale majore.

Am scris incontinuu, incepand cu anul 2008, despre deficientele structurale ale economiei nationale in contextul crizei economice globale. Guvernul Boc a inteles problema dezechilibrelor structurale de abia in 2010. Intre echipa de analisti economici a cotidianului Cronica Romana si clasa politica se inregistreaza o diferenta a vitezei de reactie egala cu doi ani.

3. “Nu mai avem BCR-uri de vanzare, ca sa finantam deficitul bugetar”.

BCR-uri de vanzare nu mai avem, pentru ca clasa politica a facut in asa fel incat sistemul financiar-bancar a ajuns aproape integral pe mana capitalului strain. Totodata, merita sa luam in calcul faptul ca guvernul Boc a promis, in cadrul scrisorii catre FMI, vanzarea CFR Marfa si a unei parti din Termoelectrica. Romania mai are active strategice de praduit si este condusa de un guvern dornic sa le vanda.

Este pacat ca trebuie sa cautam fragmente microscopice de adevar in discursul mincinos al primului ministru, de parca am fi cautatori de diamante care sunt fortati sa proceseze zeci de tone de roca sterila pentru a gasi o singura piatra pretioasa. Emil Boc nu are un repertoriu variat al metodelor de dezinformare si majoritatea minciunilor spuse de marioneta basesciana de la tribuna Parlamentului au fost dezavuate in repetate randuri de presa. In aceste conditii, merita sa ne concentram atentia pe lista de propuneri
a masurilor anti-criza avansata de guvernul portocaliu.
Iata rezultatele gandirii colective a oligarhiei clepto-securiste care ne conduce, insotite de scurte comentarii din partea Redactiei Economice:

1. Statul va plati datoriile acumulate fata de firmele private. Valoarea datoriilor care vor fi platite se cifreaza la 1 miliard de Euro.
Guvernul Boc a avut nevoie de reducerea pensiilor si salariilor ca sa faca rost de bani pentru a plati firmele clientelei politice. Aceasta “masura” nu va avea efect economic pozitiv pentru populatie, dar va ajuta considerabil vistieriile personale ale oligarhiei clepto-securiste.

2. Reprioritizarea investitiilor publice.
Traian Basescu, prin vocea lui Emil Boc, transmite un mesaj catre toti aliatii politici: ciolanul va fi reimpartit in asa fel incat toata lumea sa fie satisfacuta.

3. Recapitalizarea fondurilor de garantare guvernamentale pentru finantarea IMM-urilor.
Aceasta masura suna frumos, dar este absolut inutila. Bancile straine oricum nu vor finanta IMM-urile in niste conditii decente, mai ales ca statul are nevoie de credite pe piata interna pentru a finanta deficitul bugetar. In aceste conditii, este clar ca bancile vor prefera sa finanteze statul, si nu sectorul privat.

4. Promovarea exporturilor.
Este foarte bine ca guvernul Boc a recunoscut necesitatea promovarii exporturilor, insa este trist faptul ca nu propune nicio masura concreta in aceasta privinta. Declaratiile politice nu vor ajuta cu nimic situatia sectorului exportator.

5. Introducerea standardelor de cost pentru lucrari de infrastructura.
Daca aceste standarde vor fi standarde europene, atunci este o masura binevenita, dar cel mai probabil aceste “standarde” vor fi umflate, ca sa acomodeze necesitatile clientelei politice.

6. Realizarea mai multor achizitii prin sistem electronic.
Nu conteaza modalitatea organizarii achizitiilor publice. Conteaza daca caietul de sarcini este scris pentru un client politic sau nu.

7. Continuarea programului “Prima Casa”.
Programul Prima Casa a fost un insucces si a inregistrat deja primele credite neperformante. Continuarea unui program esuat este tipica pentru guvernul Boc.

8. Reducerea cheltuielilor cu bunuri si servicii in 2010.
Majoritatea ministerelor si agentiilor au utilizat deja toate fondurile disponibile pentru achizitia de bunuri si servicii in 2010. Aceasta “masura” este o dezinformare in stare pura.

9. Reducerea numarului de agentii.
De obicei, reducerea numarului de agentii in stilul Boc nu inseamna altceva decat comasarea agentiilor “reduse” in agentii mai mari, proces insotit de cresteri ale numarului de angajati si mariri de salarii.

10. Plafonarea salariilor mari la companiile de stat.
O plafonare a nivelului de furt de la companiile de stat ar fi o masura substantial mai utila.

Avem impresia distincta ca guvernul portocaliu condus de o marioneta basesciana nu este capabil sa identifice si sa implementeze un plan eficient de masuri anti-criza. Pentru ca forte politice noi sa aiba o sansa acolo unde echipa lui Boc a esuat, guvernul curent trebuie sa fie inlocuit.

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu