Politică

Testul ipocriziei in tara austeritatii

Reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor se va realiza in procedura de urgenta. Fie prin ordonanta de urgenta, fie printr-un proiect de lege trecut foarte rapid prin Parlament, de ochii alegatorilor. Nu mai este timp de pierdut, sustin guvernantii. In tot acest timp, pensionarii se afla in strada, profesorii se pregatesc de greva generala, iar spitalele au ajuns in pragul falimentului.

Ipocrizia liderilor Puterii continua sa depaseasca bariera dupa bariera. Orice notiune de competenta, responsabilitate, decenta, este calcata, in fiecare zi, in picioare de un guvern rupt de realitatea in care ne aflam. Presedintele Basescu a anuntat ca va renunta la salariu in urmatoarele sase luni. La fel si ministrii acestei guvernari a dezastrului. Parlamentarii din Modrogan vor ceda si ei jumatate din indemnizatie pana la sfarsitul anului. Oprea se da dispus sa renunte la masina de serviciu. Daca nu as fi constient de drama pe care o traieste populatia, as mima o lacrima. Austeritatea nimicitoare la care sunt supusi milioane de romani este tratata cu gesturi demagogice de actuala Putere. Este simplu sa renunti la salariu cand stii ca functia pe care o detii iti aduce beneficii mult mai mari.

Ca o varianta de compromis, nu cred ca romanii ar avea de obiectat daca salariile celor de mai sus ar fi in continuare platite chiar din bugetul asta insuficient, cu conditia demisiei in bloc a decidentilor de astazi. Pe romaneste, sa le platim noi salariile de bugetari, integral repet, dar sa stea acasa. Sa lase guvernarea in mainile unora care chiar se pricep la asta. Si care pot scoate tara din criza. Pot recredibiliza institutiile statului. Pot reda demnitatea Justitiei, Sanatatii, Educatiei. Pot scoate Administratia din mainile unei clase politice rapace, dornica sa controleze totul. Slava Domnului ca exista, inca, destui profesionisti in tara asta. Dar ei trebuie identificati si sustinuti pentru ocuparea acestor functii cheie. Am dubii mari ca seful statului va accepta in functia de premier vreun profesionist care sa nu-i execute orbeste indicatiile. Tocmai din acest motiv, Romania continua sa simta tot mai mult vicisitudinile crizei. In timp ce bugetarii sunt supusi unei austeritati uriase, clientela politica merge mai departe. Iroseste cu nonsalanta banii publici.

Exista, spre exemplu, cazul unei agentii guvernamentale, teoretic comasata de guvernanti, care a achizitionat chiar luna trecuta peste 100 de laptop-uri pentru angajati, pe motiv ca vechile calculatoare nu mai dadeau randament. De altfel, in primele patru luni ale anului, peste 120 de milioane de euro au fost risipite pentru achizitii publice. Deci, cand situatia o impune, exista bani. Mai putin insa pentru bugetari, pentru sutele de mii de someri, pentru mamele astea “iresponsabile” care arunca in stanga si in dreapta cu banii pe… pampersi. Pana si pensiile de handicapat au fost taiate. Pensionarile anticipate, blocate. Chiar si cei aflati de luni bune in cautarea unui loc de munca vor primi mai putini bani. Protectia sociala sufoca bugetul, sustin alesii. Pai este si normal sa il sufoce cat timp economia este la pamant si exporturile, distruse. In aceste conditii, gestul populist al decidentilor zilei nu poate genera decat dispret. Politicienii nu trebuie sa renunte la salariu. Trebuie sa il castige prin prestatia avuta. Este adevarat ca liderii din Modrogan nu s-au bazat niciodata in ecuatia financiara pe salariul asta insuficient de bugetar pe care, de altfel, nu l-au meritat niciodata. Insa marea majoritate a populatiei este dependenta chiar si de cateva zeci de lei in plus sau in minus. Nu am pretentia ca Basescu, Videanu, Berceanu, Udrea sau Blaga stiu ce inseamna sa rosesti in fata familiei cand nu ai ce pune pe masa. In cazul lor, politica a reprezentat o afacere. Una banoasa, care i-a ferit de orice probleme financiare.

Profitorii de ieri si de astazi continua sa umileasca Romania. Iar fiecare dintre noi este obligat sa plateasca pretul imposturii, incompetentei si nepasarii celor ce ne conduc. Intrebarea este: Pana cand?

Iulian Badea

sursa: cronicaromana.ro