Politică

Cine cauta, gaseste

Mai intai te ignora, apoi rad de tine, apoi lupta cu tine si dupa asta tu castigi.
Mahatma Gandhi

Dintr-o anumita perspectiva, situatia in care presedintele Basescu si premierul Boc au recunoscut problemele grave care exista in economia nationala si in sectorul bugetar face ca din ce in ce mai multi alegatori sa fie receptivi la informatia reala referitoare la cauzele impasului in care am ajuns. Pana nu demult, a fost foarte complicat sa ne facem auziti. Prin definitie, orice om incearca sa creada intr-un viitor luminos, iar clasa politica este mestera la capitolul crearii iluziei bunastarii viitoare. La inceputul anului, atat guvernul, cat si presa nici nu doreau sa ia in calcul posibilitatea unei crize bugetare si a unei cresteri economice negative in 2010. Practic, toate presupunerile Redactiei Economice referitoare la evolutia economiei in anul curent deja s-au dovedit a fi adevarate, iar restul sunt in curs de indeplinire. Asa cum am prognozat, vom asista la turbulente sociale semnificative si la o serie de masuri disperate, prin care autoritatile statului vor incerca sa scoata bani, inclusiv din piatra seaca. Vor urma executarile silite ale sutelor de mii de familii care si-au cumparat case in credit, iar majoritatea celor care nu au fost dati afara din casa vor simti din plin frigul iernii chiar si acasa, pentru ca facturile la intretinere vor fi prea mari. Tara isi va pierde ultimele vestigii de suveranitate si ultimele surse de venit, odata cu vanzarea Romgaz, Nuclearelectrica, CFR, iar politicienii vor mai lua o spaga de la “investitorii strategici” care vor cumpara pe doi Lei activele strategice ale statului. Dupa asta, urmeaza haosul. Cine pleaca ultimul sa nu uite sa stinga lumina. Poate mai avem o sansa?

Fortele politice existente s-au discreditat definitiv. Atat PD-L, cat si PNL si PSD poarta o parte din vina pentru problemele curente si viitoare ale tarii. Niciuna dintre fortele politice existente nu a reusit sa demonstreze ca ar fi capabila sa elaboreze un program coerent si realist de actiuni anti-criza. Intreaga clasa politica sufera de o grava forma de miopie strategica, fiind incapabila de implementarea unui program de reforma a statului care sa aiba efecte pozitive pe termen lung. In contextul actual, trebuie sa constatam ca traim intr-o tara lipsita de o elita economica si politica capabila sa actioneze in beneficiul poporului, si nu in beneficiul propriu pe termen scurt. Dihotomia este simpla: fie o alta elita ii ia locul si se ocupa in regim de urgenta de pastrarea suveranitatii si restructurarea statului, fie pierdem atat suveranitatea, cat si speranta la un nivel decent de trai in urmatorii ani.

Pastrarea suveranitatii este un aspect deosebit de important in contextul relansarii economice. FMI nu este o organizatie a carei influenta sa poata fi considerata benefica pentru tarile care au fost controlate de catre expertii de la Washington. Romania fie va trebui sa se reinventeze ca putere economica, fie va fi stearsa de pe harta economica a Europei. Este crucial ca acele active strategice care mai sunt in proprietatea statului sa nu fie vandute pentru ca, in caz contrar, statul efectiv nu va avea instrumente pentru relansarea economiei. Niciun investitor strain nu-si va sacrifica profitul pentru a sprijini politica sociala a guvernului. Totodata, va fi nevoie de o curatire radicala a cadrelor manageriale de la toate intreprinderile de stat si stoparea furtului prin contracte oneroase pe care le au structurile oligarhiei clepto-securiste cu organizatiile statului.

Astazi, scenariul cel mai probabil pare sa fie urmatorul: structurile statului pierd controlul asupra situatiei, cresc tensiunile sociale, guvernul Boc este demis, iar bugetarii intra in greva generala, care blocheaza activitatea economica a tarii. In conditiile unui haos generalizat, la fel ca in 1989, fortele externe vor decide asupra componentei noii clase politice care ne va conduce. Ne exprimam speranta ca, de data aceasta, fortele externe pozitive vor face alegerea si aceasta va fi mult mai inspirata decat au facut-o fortele externe negative, runda trecuta.

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Este exact ceea ce se va intampla.Este penultima faza a unui plan (pe care unii il numesc “globalizare” acum) pe care eu il numesc INROBIRE ! Va urma si ultima faza in care se va trece la eliminarea fizica a unei mari parti din populatie!
    Este ceea ce s-a intamplat de-a lungul istoriei. Difera doar metodele,mijloacele si denumirile folosite.Scopul a fost acelasi!

  • Am scapat de experienta numita comunism si am nimerit in globalizare, alta experienta. Cred ca comunismul a fost mic copil pe langa efectele globalizarii. Sunati la 112, dar in curand nu va mai raspunde nimeni !

  • Da ai dreptate, nu va mai raspunde nimeni la 112.Se va suna la “nain uan uan” adica 911. :)))