Politică

Teoria haosului – cazul Antena 3

downloadFiecare eveniment din ultima perioadă, începând cu alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, pare să se înscrie într-un plan bine stabilit prin care România își pierde și acea brumă de independență și leadeship autohton.

Victoria lui Iohannis din 2014 a fost o mare supriză, apoi România a fost scena unui întreg val de întâmplări surprinzătoare care s-au înscris fix pe agenda noului șef de la Cotroceni. După victoria lui Iohannis a urmat campania DNA îndreptată aproape exclusiv împotriva PSD, ceea ce a destabilizat partidul, iar PSD nu este chiar un partid mic, deci s-a lucrat  mult la destabilizarea lui. Asistăm apoi la scandalul Oprea în care, moartea unui polițist, agită, pe bună dreptate, România, dar asta nu a fost decât un exercițiu pentru ceea ce avea să fie fenomenul Colectiv.

După tragicul eveniment din centrul Capitalei a urmat iureșul, un scandal pornit dintr-o neputință generală și o ură legitimă împotriva clasei politice, dar canalizată atent spre Victor Ponta, un actor la fel de vinovat sau de inocent ca toată clasa politică în cazul incediului din clubul Colectiv.

Protestatarii din București și din restul țării au apărut la comandă și au plecat la comandă, din nou, o lebădă neagră, un fenomen incredibil, au ieșit 50.000 de oameni în stradă în București și avem un nou guvern tehnocrat, singurul din Uniunea Europeană. Practic, am avut 14 luni incredibile, presărate cu evenimente de neconceput.

Anul 2016 continuă în același stil, vedem linșajul mediatic la care este supus Dragnea pe legea defăimării și 2 zile mai tarziu ANAF dă 5 zile trustului Intact să evacueze sediul, fiind evident că ținta este Antena 3.

Acum, făcând retrospectiva acestor ”întâmplări” incredibile și mai ales incalculabie, ajungem la concluzia că ele avantajează o singură tabără. În momentul în care lebedele negre devin ceva obișnuit, este clar că avem de-a face cu un haos controlat, cu evenimente incredibile generate astfel încât să se încadreze într-o agendă.

Cazul Antena 3 este semnalul că lucrurile se schimbă serios și iremediabil. Ne este servit discursul cu libertatea de exprimare și libertatea presei dar când televiziunea de știri cu cea mai mare audiență din România este practic somată să schimbe direcția alfel o închid, aflăm că presiunile împotriva presei sunt rele, dar nu chiar toate. Evident și la antene unii s-au conformat și au virat urgent spre dreapta, dar virajul lent nu este apreciat, așa că lacătul pe ușă și pumnul în gură au devenit soluția optimă.

În momentul de față PNL primește la pachet liniștea în campania electorală și statutul de partid conectat cu centrele de putere. Închiderea unui canal media propriu PSD este evident un avantaj imens pentru dreapta. Nimeni nu pare să observe că se fac jocurile pentru ca ”primarul meu” și ”guvernul meu” să fie de la PNL, pentru că tehnocrații deși sunt obedienți nu pot ține la nesfâșit. Democrația are nevoie de alegeri, dar se pare că am regăsit formula comunistă de alegeri, candidează mai mulți, ca să nu se simtă învingătorul singur.

Autor: Alexandru David

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • D-le David fii liniștit că dă PSD -ul d-tale o Ordonanță de mare Urgență și transferă mii de primari de la alte partide la PSD, indiferent de ce votăm noi. Măcar aveți bunul simț și nu vorbiți despre democrație.