Analize și opinii Politică

Ţara unde datoriile aproape că nu există

Peste tot ştiri negative: Grecia încă e cu mari probleme, după ea au început să urmeze Portugalia care a devenit “junk”, Spania şi Italia au început tot mai mult să stârnească îngrijorări pe pieţe, Irlanda a devenit şi ea “junk”. Grecia se poate lăuda cu cel mai mic rating financiar din lume deşi nu e ţară africană, nu e deloc din lumea a treia, nu e nici măcar un stat periferic din Europa, ci unul aflat în zona euro.

Mai mult, dacă depăşim graniţele europene, ce vedem? Statele Unite trebuie să-şi majoreze plafonul de îndatorare ca să se poată împrumuta în continuare, pentru că altfel situaţia se complică mai mult decât este cazul, iar China are două mari probleme la ora asta: există riscul de aterizare forţată (sunt deja semnale) şi mai are pe cap şi grija cu datoria pe care americanii o au la ea. Pentru că le-a tot dat.

Oare nu avem porţiune de culoare financiară în acest tablou în care agenţiile de rating mai aruncă pete de culori închise peste datoriile măsurate în ponderi de zeci sau chiar sute de puncte procentuale din PIB? Să nu avem nici măcar un singur exemplu de „Aşa da”, în condiţiile în care ne-am săturat de atâtea contra-exemple?

Există un stat în Europa care pare rupt din acest peisaj întunecat. Vorbim despre singura ţară europeană  care are excedent bugetar şi a cărei datorie publică, de ani de zile încoace, n-a reuşit să treacă de nivelul de 10% din PIB.

Este vorba despre Estonia, care a avut un record al datoriei publice în anul 2009, de 7,2% din PIB. Anul trecut a avut o datorie publică de 6,6% din PIB, după ce în perioada de dinainte de criză ajunsese chiar la 3,7%.

Şi pentru că tot vorbim de agenţii, acelaşi Fitch care i-a dat Greciei cel mai mic rating din lume, în urmă cu exact 10 zile a acordat Estoniei ratingul A+, unul dintre cele mai bune posibile.

Motivele au fost enumerate de agenţie în comunicat: o solidă performanţă a creşterii economice, finanţe publice excepţional de puternice şi nivel de îndatorare în scădere. Adjectivele la superlativ nu-mi aparţin.

Concluzia? Se poate trăi şi fără datorii, iar exemplele sunt relativ lângă noi. În ciuda unui şomaj ridicat, Estonia este considerată ca fiind o ţară care s-a descurcat excepţional de bine în criză, iar adoptarea euro din ianuarie 2010 nu e puţin lucru.

Există un aspect foarte interesant asupra căruia ar trebui să reflectăm:  nivelul corupţiei este unul dintre cele mai mici din Europa. Şi asta spune multe.

sursa: capital.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Pai ce mai astepti ?Fuga la cotroceni si spunei lui…a ! Aici e o mica problemacui sa-i spui ? Piratului ? Pai toata vioata lui e facuta din coruptie…!Da poate gasesti pe cineva de la pedele,pe udrea,sau pe visan,sau poate pe toader …toti titani ai democratiei si ai onetitatii si cinstei…si astioa ar trebuii sa-mi ceara mie sa suport austeritatea lor ?Poate, dar dupa ce ii decapitam pe ei si neamurile lor pina la spita a treia ,CA IN REVOLUTIA FRANCEZA !

  • Nu e nevoie să amintim de revoluţia franceză, este suficient să folosim o vorbă de pe plaiurile mioritice:”Atunci când omori năpârca, omaoară şi pui!”. E simplu, e lângă noi, făcută de înţelepciuanea populară.