Extern Politică

Spiegel: Merkel propune ca statele din zona Euro care nu-si rezolva problemele bugetare sa fie sanctionate prin pierderea suveranitatii

Pentru a evita repetarea situatiei cand Germania a fost nevoita sa plateasca pentru excesele bugetare ale Greciei, cancelarul german Angela Merkel pregateste un set de reguli care ar legifera procesul de intrare in insolventa a tarilor din zona Euro care se confrunta cu probleme bugetare. Publicatia germana Spiegel, care a facut publica aceasta stire, considera ca acest plan va intampina rezistenta politica considerabila in randul politicienilor europeni.

Setul de reguli propus de Angela Merkel urmareste ca in cazul insolventei efective a unui stat din zona Euro, partea principala a eforturilor de redresare a situatiei si consecintele negative sa revina statului in cauza si investitorilor care au cumparat obligatiunile statului respectiv. Investitorii vor trebui sa accepte faptul ca pierd un procent din sumele investite in obligatiunile statelor insolvente, iar statele insolvente vor fi fortate sa accepte o guvernare externa care le va decide politica economica. In acest fel, Germania urmareste ca statele din zona Euro care nu isi rezolva problemele legate de deficitele bugetare sa-si piarda efectiv suveranitatea.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble a sustinut planul propus de Angela Merkel si a declarat pentru Spiegel ca “trebuie sa facem in asa fel ca in situatii extreme, statele sa poata fi declarate insolvente fara a pune zona Euro in pericol”.

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Solutia corecta ar fi ca politicienii aflati la guvernare sa plateasca cu toata averea lor !
    Este de neconceput si de necrezut faptul ca nici unul dintre guvernanti nu raspunde financiar de dezastrul in care a intrat Romania din cauza lor.

  • Sunt de acord ca cei care gresesc sa plateasca cu toata averea lor. Sa vedem daca incompetentii, oamenii fara studii economice solide si fara experienta se vor mai inghesui la guvernare !

  • Din pacate articolul spune ceva cu mult mai grav: batalia dusa altadata de marile puteri cu sabia sau cu pusca pentru acapararea de noi teritorii acum se da cu “pixul”. Banii sunt cei care “lupta”, oamenii sunt doar “niste victime colaterale”. Nimeni nu-si doreste sa piarda oameni atata timp cat produc BANII. Cu cat ai mai multi oameni ai mai multi bani cu atat influienta creste – “armatele” sunt mai numeroase si mai puternice, teritoriile de exploatare mai vaste – nimic nou si extraordinar. Dar de ce preşedintele german Horst Koehler a demisionat dupa ce a scapat “pasarica” si a spus lucrurilor pe nume: “angajamentele militare germane în strainatate sunt pentru apararea intereselor economice”. Credeti ca exista vreo tara care sa fi trimis armatele intr-un teatru de razboi doar pentru a “imparti flori” si de a-si testa “jucariile din dotare”? (poate doar noi romanii si alti papagali ca noi care spera ca vor fi si ei la impartirea cascavalului)
    Nemtii au spus-o franc in fata. De ce tot incercam sa ascundem elefantul dupa deget… suntem in plin razboi (economic) mondial(global). Sa vedem cine ramane in in picioare si cine in genunchi si capul plecat!