Politică

Sorin Faur: ”Cifrelor mari nu le place deloc instabilitatea”

Oricît de plăcut răcoroasă ar fi această fantezie, pesedeul nu s-a prăbușit electoral din cauza zmartlicuricilor mălinbotismului din Piața Victoriei și de prin restul intersecțiilor active tefelistic. Jucate în nocturnă #cahoții, ca să pară cît mai puzderioase, toate acele episoade n-au adunat cu adevărat pe străzi, în toată țara, peste norma de reprezentare a unui singur senator (168.000 cetățeni). Asta ca să fiu extrem de generos cu o cifră aproape irelevantă în ecuațiile cu numere mari cu care se joacă la alegeri.



PSDragnea s-a îngropat singur prin schimbarea a doi prim-miniștri, apoi prin bălmăjirea prelungită a poveștii cu legislația penală, adică pierderea partidei cu statul paralel, și prin non-combatul la referendumul din octombrie 2018. Nu se îndrăgostise poporul nici de Grindeanu, nici de Tudose. Însă electoratul reacționează foarte prost cînd percepe slăbiciuni și împleticeli în exercitarea puterii delegate. Cifrelor mari nu le place deloc instabilitatea. Nici măcar senzația. Dovadă că votanții care au livrat scorul PSD din 2016 n-au migrat spre opoziție; o parte sînt la Ponta, o parte au stat acasă în 26 mai. Aceleași cifre mari reacționează încă și mai prost la înșelarea unor mari așteptări.

Personaje exotice ca Rareș Bogdan sau Lodovic Orban n-au făcut decît să copieze tactica urlatorie a revoluționarilor muii reprezentați politic de USR PLUS, aripa politică a mălinbotismului. Împreună, au reușit să creeze/activeze un nou bazin electoral. Unul propriu, alcătuit fie din inactivi politic pînă de curînd, fie din adolescenți de-abia ajunși la majoratul cu drept de vot. Ambele, victime sigure ale unei propagande de un primitivism comic dacă n-ar fi realmente tragic. Succesul acesteia se bazează exclusiv pe analfabetismul politic al acestui nou bazin electoral, de care propagandiștii Cauzei sînt perfect conștienți, precum și pe talibanizarea unor zaharisiți (vîrsta din buletin nu contează aici) uitați de Dumnezeu prin secolul trecut, unde continuă lupta cu comuniștii lui Ion Iliescu. Acest nou bazin electoral dă exact diferența de 15-20 de procente între prezența estimată la urne (circa 30 – 35%) și cele 50 de procente care au ieșit la vot duminică 26 mai.

Rămasă de (vai) capul ei la șefia Guvernului și a PSDăncilă, doamna Viorica este groparul contractual al partidului social-democrat. Soldată cu încă o muie consolidată, invitarea unui dezaxat ca Dide la Guvern este echivalentul seismic combinat al demiterilor lui Grindeanu și Tudose. Dar despre tradiționala dependență submisivă a liderelor PSD Gabi&Viorica am mai scris. Se confirmă, practic, zi de zi, ceas de ceas și în proportie de mese. Tot mai puține. Cîteva mese… Ce țară mică…

La finalul acestei splendide operațiuni de mare angajament eradicant, realizat mai ales prin menținerea îndîrjită la guvernare a PSD-ALDE, vom rămîne pe eșicher cu o stîngă verde macronist – reprezentată de Pro-România lui Ponta și de USR-PLUS ale lui Barna și Cioloș – în opoziție față de o dreaptă conservatoare (nu rîdeți, sînt membri PPE) reprezentată de un PNL condus de Rareș Bogdan.

Și, deloc in ultimul rînd, sper ca doamna Laura Codruța Kovesi să se răzgîndească, să candideze la prezidențiale și să-l învingă pe Klaus Iohannis. Doar a demis-o de la DNA, nu? Ca să nu mai zic și că omul merită o vacanță după atîtea realizări. Plus o altă casă gratis. Cu gărzi, merțan și pensie viageră nenesimțită de la stat.

Atîta europaneitate e de natură să mă seducă chiar și pe mine, definitiv.

Autor: Sorin Faur

Sursa: Sorin Faur Facebook