Analize și opinii Politică

Se cere un Cod de Bune Practici comerciale pentru supermarketuri

Patronatele si sindicatele din industria alimentara si din domeniul agriculturii propun realizarea unui Cod de Bune Practici Comerciale pentru supermarketuri, care sa împiedice “abuzurile” magazinelor.

Propunem încheierea unui acord între reprezentantii industriei alimentare din Romania si cei ai supermarketurilor privind practicile comerciale si elaborarea unui Cod de Bune Practici Comerciale pentru supermarketuri, avizat de Consiliul Concurentei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Economiei si Finantelor”, se arata într-un comunicat comun al mai multor patronate si sindicate din agricultura si industrie alimentara. Acestea sunt Federatia Romalimenta, Asociatia Romana a Carnii, Asociatia Producatorilor din Industria Laptelui, Patronatul National al Viei si Vinului, Rompan, Federatia Sindicatelor din Industria Alimentara si Federatia sindicatelor din agricultura Agrostar. Patronatele si sindicatele propun interzicerea construirii supermarketurilor în centrul oraselor/zonele rezidentiale si obligativitatea “testului de competitie” înainte de acordarea autorizatiilor pentru construirea unor noi supermarketuri. În caz contrar, aglomerarile de trafic se vor accentua, vor disparea zone verzi si terenurile de joaca, iar pretul terenului în zonele de locuit va creste, se arata în comunicat. Reprezentantii producatorilor agricoli si din industria alimentara sustin ca supermarketurile exercita un abuz de putere, prin impunerea unor conditii contractuale care le reduc substantial profitul, duc la o crestere artificiala a preturilor si la falimentarea magazinelor de proximitate.

Crestere artificiala a preturilor
Totodata, “taxele ascunse” practicate de supermarketuri urca artificial pretul alimentelor. “Lipsa de transparenta a constituirii pretului de raft creeaza confuzie în randul consumatorilor în ceea ce priveste adaosul comercial real. Prin folosirea “taxelor ascunse” se ajunge la o crestere artificiala a preturilor de vanzare, iar profitabilitatea supermarketurilor ajunge sa se situeze între 30% pana la 60%, iar producatorii si consumatorii înregistreaza pierderi”. Producatorii afirma ca supermarketurile le impun sa nu comercializeze produsele la preturi mai reduse în alte magazine, ceea ce conduce la o crestere artificiala a preturilor si afecteaza afacerile magazinelor de proximitate si a producatorilor mici, locali, traditionali, care nu pot satisface volumele si conditiile impuse de supermarketuri. Prin disparitia magazinelor de proximitate producatorii mici gasesc din ce în ce mai greu puncte alternative de desfacere. De asemenea, patronatele atrag atentia ca este nevoie de o evaluare realista a influentei pe care deschiderea de supermarketuri o are asupra comunitatilor locale, aratand ca, desi sunt create unele locuri de munca, dispar altele. Patronatele si sindicatele vor initia o serie de masuri pentru stoparea abuzurilor supermarketurilor. Avand ca punct de pornire Rezolutia Parlamentului European cunoscuta ca «Declaratia 88», vom solicita autoritatilor competente reglementarea legislativa în domeniul practicilor comerciale si extinderii supermarketurilor. Am agreat o întalnire la Bruxelles cu europarlamentarii romani si D.G. Competition (Directiei Generale pentru Concurenta din cadrul Comisiei Europene – n.r.) pe subiectul Declaratia 88”, se precizeaza în comunicat. Parlamentul European a adoptat la sfarsitul lunii ianuarie o declaratie scrisa prin care solicita Directiei Generale pentru Concurenta sa efectueze o ancheta privind efectele pe care concentrarea sectorului european de supermarketuri le are asupra micilor producatori, a furnizorilor, lucratorilor si consumatorilor si, în special, sa evalueze abuzurile legate de puterea de cumparare care ar putea fi generate de o astfel de concentrare.
Gabriel Botezatu
sursa: topbusiness.ro)

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Aştept ca UE să discute şi oportunitatea iarovizării cartofului la praşila a doua. Şi uite aşa din frecţie în frecţie ajungem la erecţie. Cine ia oprit pe producători să nu-şi facă magazine proprii?! Să rămână supermarketurile fără marfă. Dar lipseşte creierul necesar, adică organizarea.